2015 m. lapkričio 2 d., pirmadienis

Architektu paieška ir pasirinkimas


Mūsų noras susirasti architektus keletui pažįstamų atrodė keistas - juk šioks toks namas jau stovi, pabaigi statyti, įsirengi ir gyveni. Kaip paprasta, tiesa? Deja. Nors namas yra legalus statinys ir yra įtrauktas į registrus kaip pastatas turintis 83% baigtumą, tačiau jo statybos leidimas jau pasibaigęs, o ir pats senasis projektas buvo labai ambicingas (baseinas rūsyje??) ir neatitinkantis mūsų lūkesčių, todėl buvo natūralu, kad pradėjome ieškoti architektų. To norėjome dėl keletos priežasčių - dėl biurokratijos (nes turint mažai patirties toje srityje, profesionalų pagalba neįkainojama vien laiko ir "nervų" kaina), dėl vizijos suformavimo (nes patys truputį sunkiai įsivaizdavome kaip suskirstyti erdves ir pan. dalykai), bei paprasčiausiai turint išsamų projektą, planuotis statybos darbus daug paprasčiau.

Taigi, kaip vyko architektų paieškos? Iš tikro gana paprastai. Kadangi seku daugelį lietuviškų statybos blog`ų, viename jų radau architektų sąrašą (jei kam įdomu, nuoroda čia). Sukūriau laišką kuriame apibūdinau šiek tiek nestandartišką mūsų situaciją, ir išsiunčiau daugumai architektų iš to sąrašo. Taip pat keletą architektų radau peržvelgęs skelbimus ar radęs paminėtus kituose blog`uose. Na, o toliau buvo bendravimas el. laiškais. Kaip bebūtų keista, tačiau bendravimas tokiu būdu turbūt Lietuvoje dar nėra visiems įprastas dalykas - ne visi atrašė, kiti tiesiog paprašė paskambinti, treti atrašė po keletą žodžių... Trumpai tariant, komunikacija su potencialiu klientu yra sritis, kurioje nemaža dalis paslaugas siūlančių įmonių ar asmenų (šiuo atveju architektų, bet su tuo esu susidūręs ir kitose srityse) tikrai turi daug erdvės tobulėjimui... O pirmas įspūdis gali būti lengvai sugadinamas kad ir elementariu elektroniu laišku.

Tai gi, nemaža dalis architektų atkrito dėl komunikacijos problemų. Iš likusių, vienas pagrindinių kriterijų beabejo buvo kaina ir profesionalumas. Mes pasirinkome vidutinį variantą kainos prasme, tačiau mūsų nuomone geriausią variantą profesionalumo prasme - tai UAB "Kubinis metras", arba kitaip vadinasi m3a architektai. Patiko jie mums iš karto - nors susibūrusi jauna komanda, tačiau jau turinti nemažai patirties, inovatyvi ir profesionali visomis prasmėmis. Jie iškart atsiuntė išsamų komercinį pasiūlymą atskirame faile, kuriame nurodė kas kiek kainuos, kada kas bus atlikta, terminai ir visa kita. Todėl po neilgo bendravimo pasirinkome juos ir pradėjome darbus - jie teikė pasiūlymus pradinei vizijai, mes koregavome, tarėmės, mąstėme... Bet apie tai bus kituose įrašuose.

Pabaigai, finansinė pusė - kaip jau minėjau, architektus pasirinkome ne pigiausius, bet ir ne brangiausius iš tų pasiūlymų, kuriuos gavome. Sutarta suma buvo 2000 eurų + pvm, tačiau užbėgdamas ateities įrašams už akių galiu pasakyti, kad sumokėjome 1500 eurų + pvm, kadangi komerciniame jų pasiūlyme buvo išvardinta daugiau darbų nei reikėjo atlikti, tai galų gale "sutaupėme" 500 eurų ir likome patenkinti tiek mes, kaip užsakovai, tiek manau architektai.

Jei kam idomu, kontaktai:

UAB "Kubinis metras"
+370 600 445 46
Kalvarijų g. 1, Vilnius, Lietuva
info@m3a.lt