2017 m. sausio 12 d., ketvirtadienis

Žvalgybinis vandens gręžinys (bandomasis vandens gręžinys)

Dirbdamas vasarą prie stogo vis galvojau kaip būtų gerai turėti savo vandens. Parduotuvėje pirkdamas vandenį visada galvoje mąstau kad tai tas pats kas mokėti už orą (dažniausiai vanduo buteliuose nesiskiria nuo vandens iš krano). Tai gi nusprendžiau kad reikia išsikasti šulinį. Ateities planuose gręžinys, bet taip pat visada svajojau kad sodyboje bus šulinys.

Šiaip ne taip susiradęs šulinio kasėjus (kas beje vasaros metu aplink Vilnių yra labai sudėtingas dalykas - visi užimti savaitėmis į priekį) susitikau su jais prie namo. Na, po jų "spektaklio" su virgulėmis (kažkodėl netikiu tokiais dalykais), mane patikino kad vandens gyslų pilna visame sklype. Bet yra vienas didelis "bet" - jie nežino kokiame gylyje ir todėl rekomendavo kad prieš jiems kasant padaryčiau bandomąjį gręžinį. Argumentavo tuo kad geriau sumokėti už bandomąjį gręžinį mažiau nei poto sumokėti didelius pinigus už gilią duobę kieme kurioje nebus vandens (jeigu vanduo per giliai kad pasiekti kąsant šulinį).

Iš pradžių galvojau kad nereikia, tegul kąsa šulinį ir tiek, vistiek to vandens atsiras. Na, bet susigulėjus mintimis nutariau nerizikuoti ir užsakiau bandomąjį gręžinį. Sutarėm kad atvyks po 3 dienų, pranešiau ir šulinio meistrams nes jie norėjo parodyti vietą kur daryti gręžinį ir stebėti procesą.

Na, atvyko galinga rusiška technika su dviem vyrukais (iš kurių vienas nelabai ir šneka lietuviškai) ir pradėjo pasiruošimo darbus:

Pasiruošimas

Bandomuosius gręžinius jie gręžia iki 20 metrų gylio - šuliniui giliau tikrai nereikia, nemanau kad kas 20 metrų gylio šulinį apsiimtų daryti apskritai. Na ir prasidėjo gręžimas, užtruko gal apie valandą su pasiruošimu ir pan. 

Vyksta gręžimas

Stovėjau visą laiką šalia ir laukiau kol ras vandeningą sluoksnį. Deja, sugrežė visus 20 metrų ir jokių gerų žinių nesulaukiau. Nuliūdęs atsisveikinau su šulinio meistrais, su gręžėjais ir su 150 eurų už darbus. Gerai kad bent šulinių meistrai nepaimė pinigų už "konsultacijas" ar vargą, vis gi važiavo du kartus į sklypą pas mane. Na, vadinasi bent jau šitai svajonei apie šulinį nelemta išsipildyti. O gal šiais metais dar pabandysiu kitoje sklypo vietoje išsigręžti, tik nežinau ar verta vėl bandyti laimę. 

Na, o gręžinys pas mane tikiuosi bus panašaus gylio kaip pas kaimynus - pas juos ant kalniuko namas ir gręžinys nėra gilus, apie 30 metrų. Na, bet kaip sakė gręžėjai - čia yra sėkmės reikalas. 


2017 m. sausio 6 d., penktadienis

Stogo griovimas

Viena iš pagrindinių namo dalių beabejo yra stogas, todėl šia tema nusprendžiau parašyti ne vieną ilgą įrašą, o keletą trumpesnių. Bus šioks toks įrašų ciklas stogo tema - ir kaip matote iš šio įrašo tai ne vien statybos, bet ir kiti darbai, kaip ir šiuo atveju griovimas.
Blog`as vėluoja apie pusę metų, bet tokią situaciją esu matęs ne pas vieną blog`erį, tai labai savęs stengiuosi dėl to negriaužti, juk kaip sako lietuvių išminčiai - geriau vėliau negu niekados. Įrašas nebus ilgas dar ir todėl, kad rašyti viena ranka nėra nei patogu, nei greita ir plius dar skausminga. To priežastis nuotraukoje:

Liaudies išmintis byloja: "bulgarkė" ne visada būna draugiška... 

Taip va būna kartais ištinka skaudžios gyvenimo pamokos. Na bet viskas tvarkoje, pirštas gyja, kaulas suaugs. grįžkime prie temos.

Prieš pradedant bet kokius stogo darbus, reikėjo išsinuomoti pastolius. Kaip visada, atlikus rinkos tyrimą išsirinkau optimaliausią variantą - nuomotis pastolius iš privataus žmogaus. Sutariau kainą 200 eurų su atvežimu ir išvežimu po mėnesio. Tačiau sumokėjau apie 150 eurų, gal net mažiau (neberandu sutarties), nes atvežus dalį pastolių sutarėm kad nevežtų viso užsakymo, nes nusprendžiau nestatyti pastolių iš abiejų pusių namo, o tik iš vienos. Atlikus darbus vienoje pusėje, pastolius vėliau pernešėm į kitą pusę. Sutaupiau kažkiek pinigų sau ir transporto išlaidų pastolių nuomotojui tad abi pusės liko patenkintos. 
Toliau sekė pastolių statymas. Na, spėkite, kas būna kai pastolius stato du žmonės kurie tai daro pirmą kartą? Daug ką pasako fotografija:

"Šiek tiek" prisvilęs pirmas blynas

Pastoliai gavosi kreivoki, na bet stovėjo tvirtai. Vėliau pastatėm iki galo pastolius, bet foto kažkodėl neturiu. Kitoje namo pusėje pastatėme jau beveik idealiai lygiai pastolius. Patirtis daro savo. 

Daug minčių ir svarstymų buvo kaip kuo saugiau ir gražiau (gražiau - reiškia nesudaužant per daug šiferio lakštų) nuimti stogą, bet viskas išsisprendė savaime, dirbant. Su pastolių statymu ir šiferio ardymu užtrukome nepilnas dvi dienas. Sunkiausia pasidaryti pradžią:

Ardymo pradžia

Nuardžius pirmą eilę toliau viskas ėjosi gana gerai, išskyrus nenumatytus trugdžius - teko kovoti su senais pastogės gyventojais - vapsvomis. Panaudojus manau visiems žinomą priemonę "COBRA", problema buvo įveikta be rimtesnių pasekmių. Na ir vaizdelis kitą dieną buvo toks:

Šiferio danga nuimta

Dar vieną dieną užtruko nuimti medieną. Na, o toliau prasidėjo jau ne griovimo, o statymo darbai, bet apie tai bus kitas įrašas.

Finansai: 

Pasidomėjus internete, stogo ardymas grubiai kainuoja nuo 5 iki 20 eurų už kvadratą. Tai atliktų darbų kaina šiuo atveju būtų nuo 1000 iki 4000 eurų. Che che, neblogą atlyginimą galėčiau sau (plius vienam talkininkui) išsimokėti. :)