2016 m. gegužės 10 d., antradienis

Sklypo formavimas, žemės darbai, kelias

Dažniausiai žmonės pasistato namą ir tada pradeda tvarkytis aplinką, ar ne? Jei taip, tai tada mes pradėjom viską daryti atvirkščiai. Na, bet kita vertus, namas šioks toks "stovi", tad užsiimti aplinka gal ir nėra bloga mintis. Tuo labiau, kelio jokio nebuvo, tad reikėjo pradėti nuo kelio, o jei užsakinėjama technika keliui, tai tuo pačiu metu reikia ir kitus darbus atlikti, ekonomiškiau turėtų būti. O darbų suplanuota buvo daug sunkiąjai technikai - padaryti kelią (žvyrkelį), arba tiksliau būtų pavadinti tai "privažiavimu prie sklypo", taip pat iškasti prūdą ir kasant gautą gruntą panaudoti lyginant sklypą. Apie prūdo kasimą bus atskiras įrašas, tad jo daugiau neminėsiu šiame įraše.

Taigi, 2015 metų birželio pabaigoje susiradau keletą kasėjų, pasidomėjau kainomis, peržiūrėjau atliktus darbus, susitikau su keletu prie objekto ir galų gale išsirinkau kas atliks darbus. Pasirašėme sutartį ir Liepos pradžioje prasidėjo darbai.

Kol laukėme technikos, surengėme talką ir apvalėme sklypą nuo krūmų ir menkaverčių medžių. Daug pasitarnavo anksčiau aprašyta krūmapjovė, tačiau buvo panaudota ir pora benzininių medžio pjūklų. Buvo sutvarkyta anksčiau minėta sena kūdra:

Sena, apaugusi, vasarą išdžiūstanti kūdrą šalia gražaus šimtamečio ąžuolo prieš darbus.

Ta pati kūdra po pradinio aptvarkymo, prieš žemės darbus. 

Taip pat viskas nušienauta ir išpjauti krūmai pagal mišką:



Na, o tada atvažiavo technika ir pradėjo rimtus darbus. Aš asmeniškai gana kvailai masčiau kad pradės nuo kelio darbų, bet man paaiškino, kad kelią darys paskutinį, kai jau bus atlikti kiti darbai ir technika "trauksis" iš sklypo. Tad pradėjo nuo prūdo kasimo (sekantis įrašas), ir iškastą gruntą skleidė po sklypą. Po šių darbų, nukasė kalno nemažai, išlygino jį. Na, nėrą ką čia labai pasakoti, geriau iliustruosiu vaizdais, nors gerų nuotraukų nelabai radau, bet susidaryti bendram vaizdui turėtų užtekti: 

PRIEŠ: Aptvarkytas kalniukas ant kurio buvo senas sodas virtęs bruzgynais.

PO: Kalniukas išlygintas, šiek tiek kitu kampu

Anksčiau matytos kūdros nebėra nė ženklo ir aplinkoje išryškėja gražusis ąžuolas (dar neužbaigtas tvarkymas)

Kitu kampu nuo buvusios kūdros (ąžuolas kairėje į kadrą nepapuolė), užbaigtas lyginimas.

Dalis juodžemio (kitais metais bus panaudota suformuojant augalinį sluoksnį prieš sėjant žolę). 

Darbų metu rasti akmenys sudėti į krūvą, kada nors bus panaudoti gražinant aplinką.

Įmonė atliekanti darbus žadėjo viską užbaigti per 2-3 savaites, tačiau užtruko apie mėnesį. Na bet aš jų neskubinau, suma buvo sutarta už viską, nesikeičianti, plius pats mačiau problemas - iš pradžių dirbo  ekskavatorininkas, kurio darbu ir tempu ir kokybe nebuvau patenkintas nei aš nei įmonės savininkai, todėl po nepilnos savaitės jį pakeitė kitas, daaaaug kartų geresnis ekskavatorininkas. Technika taip pat buvo sugedus berods vieną ar du kartus ir išvežta iš sklypo savaitei. Bet sklypą išlygino mano akimis žiūrint gražiai, atliko keletą papildomų darbų, pvz.:

Nugriautas baisusis prieangis. Taip pat kai darė kelią, ištempė ir panaudojo betoninius blokus kurie matosi tolumoje už ekskavatoriaus.


Na ir galiausiai per keletą dienų padarė kelią. Iš pradžių iškasė vadinamą "lovį", t.y. nuimė augalinį sluoksnį, tada privežė žvyro ir suformavo kelią:

Nuimtas augalinis sluoksnis.

Suformuotas kelias.

Suformuotas kelias.

Kelias iš kiemo, seni betoniniai blokai panaudoti kaip bortai per melioracijos griovį.

Atrodo gražiai, bet su keliu istorija dar nėra baigta. Kadangi kasėjai "pamiršo" kelia sutrombuoti (su vibro plokšte) arba iš pradžių manė kad kelias susigulės per pora savaičių, tačiau taip neįvyko ir po lietaus kelias buvo "minkštas" ir tikrai nepravažiuojamas, tai kelio užbaigimas buvo atidėtas kitiems metams. Taigi dabar, gegužės mėnesį kasėjai savo sąskaita dar kartą važiuos, tankins tą kelią. Viską buvo galima atlikti ir anksčiau, tačiau šiais metais pati gamta to neleido - ilgai buvo šlapia ir pan. Taigi kelio istorija dar nebaigta... 

Pabaigai, daug kam idomiausia finansinė pusė. Taigi, už viską sumokėjau apie 7500eurų. Nors suma buvo sutarta 6250 eurų, tačiau vėliau įtraukus daugiau papildomų darbų nei buvo aptarta prieš pasirašant sutartį, teko damokėti. Už ta sumą atlikta: 
Iškastas prūdas, paskleistas gruntas, nukastas kalnas, užkasta sena kūdra, nutiestas kelias ir keletas kitų smulkių darbų. 

Jei kam idomu, kasėjai yra UAB "Amitrans". Kaip supratau, du direktoriai Olegas ir Andrėjus, su abiem bendravom - normalūs, sukalbami žmonės, lengvai bendraujantys. Kas liečia prūdų, tvenkinių kasimą tai galiu rekomenduoti 100 %, tačiau kas liečia dėl kelio, tai kol kas nieko negaliu pasakyti, nes nors ir nutiestas jis, naudotis kol kas negaliu... 
Sekantis įrašas papildys šią temą, kadangi šnekėsiu apie prūdą. 

7 komentarai:

  1. Oho. Dideli darbai bet ir nemazi pinigai. Zinoma sklypo ir prudo tvarkymas butini darbai turit toki dideli ir apleista sklypa ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Piniginė pusė (ypač kai dideli pinigai) visada skaudi, bet kartais rezultatas viską atperka ;)

      Panaikinti
  2. www.akmensasai.lt geo spredimai keliukams,sodybu grindiniai is akmenu.
    8617 78571

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, jei reklamą dedat, bent jau nuorodą veikiančia įdėkit, nelabai profesionalu...

      Panaikinti
  3. Sveiki, kokio ilgio yra keliukas ? Gerai sugalvojote su tais bortais

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nelabai kur daugiau ir panaudosi tuos bortus kaip sakant, net norint išvežti reikėtų smulkinti ir pan., nes sunkūs labai.
    Keliukas apie 100 m., daugiau jei skaičiuosime iki pat namo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti