2016 m. birželio 12 d., sekmadienis

Nuosavas Prūdas

Tęsiant praeito įrašo mintis...

Didžiausia mano svajonė, susijusi su gyvenamąja vieta, visada buvo gyventi "prie vandens". Kadangi sklypas prie ežero per brangus malonumas, todėl įsigijus šį sklypą "be vandens", jau perkant buvo galvojama kad prūdas tikrai bus kasamas. Keisti tie prioritetai - ne namą kad kuo greičiau pastatyti, o vat, prūdą išsikasti.

Taigi, prūdui sklype daug pasirinkimo vietų nebuvo. Ten kur seniau buvo prūdas - vieta atkrinta, nes vandens ten nebuvo kadangi neaišku kur pažeista melioracija. Taip pat per arti labai gražaus šimtamečio ąžuolo, o tokio medžio artima kaimynystė nėra gerai nei prūdui nei medžiui. Taigi liko ne itin patogi vieta pakalnėje, šalia miško, kurioje buvo šiokia tokia pelktėta, drėgnesnė vieta, todėl galima buvo tikėtis kad vandens prisirinks į naujai iškastą prūdą. Galutinai apsispręsti padėjo melioracijos planų peržiūrėjimas, pasirodo melioracija eina tik nedidele dalimi sklypo ir numatytoje prūdo vietoje jos nėra. Štai kaip atrodė jau aptvarkyta pasirinkta vieta:

Nušienautas kalniukas ir "apkarpyta" pamiškė

Nušienautas kalniukas ir "apkarpyta" pamiškė kitu kampu

Kasimo darbai pradėti 2015 metų Liepos mėnesį:

Pirmosios dienos darbas

Pirmosios dienos darbas kitu kampu

Matosi kaip formuojasi labai status vienas šonas, kas nėra labai gerai, bet kitos išeities šiuo atveju nėra (viso kalno juk nenukasi). Gerai kad gruntas molis / šlynas, tai tikrai tvirtas ir krantai nenugrius į prūdą, o su laiku apaugs augalais, šaknys sutvirtins. 

Prūdo kasimas įpusėtas

Pirmieji žmonos žingsniai savame paplūdimyje 

Šaltinių jokių kasant nebuvo aptikta, vanduo rinkosi labai pamažu, įpusėjus prūdą per keletą dienų susirinko tik nedidelis sprindis vandens, tačiau tai jau geras ženklas viliantis kad turėsim vandens, o ne didžiulę duobę. 

Du trečdaliai baigti

Prūdas užbaigtas! 

Užbaigus prūdą prasidėjo didysis laukimas - "ar bus vandens?!". Na, tiesa sakant, kad vandens bus, matėsi - braidžiojom po nebaigtą kasti prūdą jau pirmąją savaitę, tačiau labiau neramino klausimas kiek jo bus. Vasaros pabaigoje jau pradėjome nerimauti:

Vandens dar nedaug, vasaros pabaiga

Per vasarą vandens susirinko nedaug. Na bet patys kasėjai mus ramino, sakė jog būna pilnai užsipildo prūdai per keletą dienų (kai yra šaltinių), o būna užsipildo per pora metų (kai nėra šaltinių). Beliko apsišarvoti kantrybe ir laukti pavasario. O pavasaris jau nuteikė optimistiškiau:

Vėlyvas pavasaris

Vėlyvas pavasaris kitu kampu

Vėlyvas pavasaris iš kito prūdo galo

Nebuvus sklype daugiau nei puse metų ir pamačius tokį vaizdą, patikėkite, jausmas tikrai geras. Prūdas beveik pilnas! O gal jau ir visai pilnas, nes koks galutinis vandens lygis bus kol kas dar neaišku. Na, bet svarbiausia, paplaukioti prūde tikrai bus galima, kadangi gylis turėtų buti kokie 2-3 metrai. Ateityje reikės sutvarkyti krantus kad sumažinti krantų eroziją, tačiau kol kas tai tik mintys ir konkrečių planų kaip ir kokiu būdu tai darysiu neturiu. 

Na ir pabaigai, kad įprasminti geras emocijas, nutariau išleisti 100 eurų kaip nors prasmingai:

100 eurų maiše su deguonimi

Pasidomėjęs kas Vilniaus rajone užsiima įžuvinimo medžiagos prekyba, radau tokia įmonę "UAB Arvydai". Nulėkęs iki jų, nupirkau truputį virš 6 kg lynų. Kodėl lynai? Nes lynas man asmeniškai yra skaniausia žuvis, o taip pat - ne itin senai išrinkta ir nacionaline Lietuvos žuvimi. Manau tikrai gera priežastis ją įkurdinti ir mano kukliame prūde. Plius, praktiškai tik karosas ir lynas manau gali išgyventi tokiame prūde be aeracijos ir priežiūros žiemą. Na, o karosas - tai tokia žuvis, kuris bėgant metams vienaip ar kitaip vistiek atsiranda prūduose savo mistiškaisiais būdais (greičiausiai su paukščių pagalba arba "dosniųjų" dvikojų padarų pagalba). Tai gi po trumpos adaptacijos maiše su deguonimi pamerktame į prūdą, lynai keliauja į naujus namus:

6,2 kg lynų, viso 61 vnt. 

Ateityje bus ir daugiau prūdo gyventojų, bet užteks. 

P.s. Sveikinu visus su vasara! Visiems namų statytojams linkiu gerų orų ir produktyvių darbų :)

18 komentarų:

  1. Kai turimas sklypas didelis - tikrai labai smagu turėti savo vandens telkinuką ;) žinoma čia ir finansiniu klausimu jis nemažai kainuoja ;) pas mane - maximum varlinykas kiemo padekoravimui bus :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei nėra kitų galimybių - noras turėti bent jau varlinyką irgi yra sveikintinas ;)

      Panaikinti
  2. super, labai graziai atrodo prudas ir forma gera. As labai dvejoju del prudo ar kasti, nes tikrai bijau isirengti uodu roju... Idomu ar siuo klausimu pas jus pokyciu nepasijus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, dėkui už komplimentus. Bijoti tikrai neverta, nes jei išsikasite ne dumblėtą balą, o bent jau keletos arų prūdą, tai uodų skaičiaus pokyčio nepajausite. Patikrinta praktiškai pas ne vieną pažįstamą. Uodai labiau mėgsta dumblėtus tvenkinius, miško pelkes ir pan. O prūde jiems bus daug priešų - varlės, žuvys greit sudoroja delikatesą (uodo trūklio lervas). Tai va, tikrai linkiu nedvejoti, išsikasti prūdą, įveisti truputį žuvų ir turėsite ne tik pramogą atsigaivinti vasarą nuosavame prūde, bet su laiku ir skanios, savos žuvies ;)

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. prieš tai buvusiame įraše rašiau apie finansus, tai čia jau nebesikartojau.

      Panaikinti
  4. Sveikiname naują prūdininką :) po kelių metų jau galėsit ant grotelių savą žuvį skaniai keptis :)

    Tinkamai įrengtas ir prižiūrimas tvenkinys uodų kiekio visiškai nepadidina. Aišku tvenkinys turi būti bent kelių arų dydžio, tinkamo gylio ir svarbiausia be dumblo ir aplink jį prižėlusių krūmų. Mūsų tvenkinys 15 m. nuo namo uodų skaičiau padidėjimo-nepastebėta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaikystė praleista prie prūdų, žuvininat ir pan, tai ne toks ir naujas prūdininkas :) Bet šiaip jo, gaila tik vieno dalyko - kad prūdininkystė liga ir jei turi vieną prūdą, jau svajoji kad norėtum dar kito prūdo ir t.t. :D

      Panaikinti
    2. Nepamirškite plačiakakčių ir amūrų pradžiai įsileisti.
      O su krantais siūlyčiau nieko nelaukti ir paskubėti, erozija daro savo o ir baisiom pikžolėmis gali apželti. Aš antrą kartą kasdamas iš karto po kasimo apsodinčiau šlaitus. Vietos kur plėstis turite, tad ir prūdas antras gali atsirasti :) mes artimiausiu metu jau planuojame, vieno nebeužtenka :)

      Panaikinti
    3. Amūram dar nėra ka veikti šviežiame prūde. :) antrais trečiais metais gal ir leisiu kartu su plačiakakčiais.

      Beje, kuo apsodinote krantus?

      Panaikinti
    4. didžioji dalis pati apsisodino pikžolėmis :) tai su trimeriu tenka darbuotis :) kita dalis buvo apsėta normalia žole tvarkant aplinką. Nusipirkite pigiausių sėklų, kur kelininkai naudoja (robustica) ir nelaukite kol įsigalės pikžolės.

      Panaikinti
  5. Aš senojnsodyboj suleidau tik ešerius, plačiakakčius ir vėžius. Saulažuvių atsirado savaime, bet jas praretino ešeriai. O ešerius jau kepame. Traukiu kuprotus nemažus. Vieno skrandyje beja radau vėžį.

    Kai suleidau vėžius, sumažėjo iki 0 iš po žiemos išdususių varlių, kas prūdui manau nepriduoda gerumo.

    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pas mane apie 6-7 arai. Pavasari 7, vasara 5:) Bet gan gilus. Net vasara, kai nusenka, giliausioj vietoj būna apie 3 m.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, šį pavasarį ir mūsų laukia prūdo kasimo darbai. Pagal dabartinį planą jis turėtų būti link 10 a. Dirvožemis irgi turintis daug molio. Norku pasiklausti, kokia dabar krantų būklė- ar užteko žole apsėti, ar neslenka? Ar nesigailite dėl gylio, formos? Gal kažką kitaip darytumėte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na kitaip daryčiau tik nebent didesnį ar gilesnį (apetitas kyla bevalgant:) Dydžio nekeičiant vistiek daryčiau gilesnį jei gruntas leidžia. Nes dabar kai jau vanduo susirinko, tai gylis iki 2 metrų (nuo 1,7 iki 2 pan), kaip ir užtenka bet kažkaip norisi man gilesnio.
      O dėl krantų tai jo, iškart tvarkykit. Aš to nepadariau, bet pas mane kai molis tai labai didelės bėdos nėra - krantai neslenka, bet erozija nuo lietaus ir pan matosi, truputį griaužia krantus. BEt jau natūraliai pas mane baigia užaugti žolė tai manau išsispęs ta problema po metų/dviejų.
      Daugiau žalos padarė bebras apsigyvenęs, nei krantų erozija...

      Panaikinti
  8. Sveiki, kokio dydžio kasėte prūdą?

    AtsakytiPanaikinti