2018 m. kovo 5 d., pirmadienis

"Prūdininkystės" džiaugsmai

Šiek tiek nukrypsiu nuo statybų temos ir parašysiu kaip sekasi su prūdu. Na, nors koks čia nukrypimas kai prūdas praktiškai kieme - neatsiejama gerbūvio dalis.

Jau rašiau anksčiau apie prūdą, susiradę galite pamatyti kaip atrodė prūdas prieš 1-2 metus. Na, o šią vasarą (2017 m.) prūdas atrodė taip:


birželio pabaiga

rugpjūčio pabaiga

Palyginus su 2016 metų vasara, prūde vandens padaugėjo beveik 1 metru, kas labai mane pradžiugino. 2016 metų vasarą kai maudžiausi, tai visur galėjau atsistoti ir gylio buvo iki kaklo/smakro, kas iš bėdos gal ir gerai bet juk norisi vis dėl to turėti gilesnį prūdą, todėl kai šią vasarą maudžiausi ir kojomis pasiekus dugną ir iškėlus rankas, rankų nesimato iš po vandens, tai tikrai pradžiugino (beje, kaip visi pamenate, ruduo buvo labai lietingas, todėl ir prūde rudenį vandens buvo dar daugiau). 

Vienas pirmų dalykų kurį norėjau patikrinti, tai kaip gyvena (ar išvis gyvena) pries 1,5 metų suleisti lynai (įleidau 61 lyną, kurių bendra masė buvo 6,2 kg). Pabandžiau vieną vakarą pažvejoti, bet nieko nepagavau. Tai privertė kažkiek sunerimti, galbūt prūde jau niekas negyvena? Tad žvejų parduotuvėje nusipirkau maža "bučiuką" ir įdėjęs į jį duonos/batono įmečiau nakčiai į prūdą. Na ir kitą diena nekantraudamas lėkiau patikrinti ir slapta tikėjausi kad bus bent vienas kitas lynas įlindęs. Rezultatas foto: 

prūdo gražuoliai

Beabejo, visi lynai keliavo atgal į prūdą: 

lynai ruošiasi atgal į laisvę

lynas - nacionalinė Lietuvos žuvis

lyno patinėlis

porelė

Kaip matote lynai po truputį auga. Beje, jie ne tik auga bet ir dauginasi - pastebėjau prūde jog plaukioja lynų mailius. Smagu, reiškia kažkada jau reikės galvoti apie plėšrūnus. 

Kadangi padaugėjo vandens prūde (padidėjo vandens tūris), o taip pat jau pradėjo po truputį rastis įvairių žolių, tad reikia "sodyninkų" įleisti į prūdą, kurie prižiūrėtų augmeniją ir neleistų jai per daug suvešėti. Tam tikslui nusipirkau šešis mažus amūrus (10 eur): 

amūrai pratinasi prie naujos gyvenamos vietos

amūras, tiksliau dar tik amūriukas

Pirkau nedidelius, dvimečius, kadangi kaip minėjau, žolės dar nedaug, todėl nereikalingi dideli amūrai. Jeigu būtų daug augmenijos, tada rekomenduojama leisti 3-4 metų amūrus ir net didesnius, tokie jau ir per vieną vasarą gali atlikti nemenką darbą mažinant prūdo augmeniją. Šiek tiek pergyvenau kaip jiems seksis per vasarą mano prūde kuriame žolių dar gana mažai, bet rudenį vienas buvo užkibęs, tai paaugęs beveik dvigubai, vadinasi maisto turi užtektinai. 

Esate girdėję posakį "apetitas kyla bevalgant"? Tai va, su įžuvinimu yra taip pat. Įleidęs amūrus dvi dienas vaikščiojau neramus nes taip norėjosi dar kažką įleisti. Tiesa, persistengti irgi negalima, visada reikia galvoti apie įžuvinomo normas, rūšis. Tam beje labai daug informacijos galima pasisemti šiame forume: 

Po trumpų svarstymų nutariau įleisti mažų karpiukų. Nupirkau 1,4 kg karpiukų (gavosi 42 vnt.). 

karpiukai pratinasi prie naujų namų

karpiukai nedideli, be žvynų

vienas keistuolis buvo tamsus 

dar vienas plikšis

Svarbiausias dalykas įžuvinant tvenkinį yra neperžuvinti. Pagal normas, aš galėjau leisti apie 10 kg vienmečių karpių. Pasirinkau daugiau nei dvigubai mažesnį kiekį, kadangi žiemą prūdas bus neprižiūrimas beveik, todėl kuo mažiau žuvų tuo didesnė tikimybė kad jos peržiemos. Ši žiema kaip visi matote gana rūsti, tai kaip ten bus su žuvimis paaiškės pavasarį (kol kas prakirtus eketę prie jos niekas nesirodo, tad galbūt joms deguonies dar pakanka). Na, o jei kam įdomu, įžuvinimo normos yra tokios: 

įžuvinimo normos

Aišku jų aklai laikytis negalima, nes reikia atsižvelgti į kiekvieno prūdo / tvenkinio ypatybes, kitų žuvų kiekį ir t.t.

Mano ateities planuose yra numatytas toks žuvų "kokteilis": 
Lynai
Karpiai
Amūrai
Plačiakakčiai
Plėšrūnai (greičiausiai šamai)

Bet daugiau žuvų bus jau tik tada, kai bus galimybė jas maitinti ir žiemą aeruoti tvenkinį.

Beje, karpių augimo tempas tikrai stebinantis. Karpiai buvo įleisti liepos mėnesį, nuotraukose matote kokio dydžio jie buvo. Na, o spalio mėnesį karpiai atrodė taip: 

spalinukas karpis
Idomu, jeigu sėkmingai peržiemos, kokio dydžio bus šią vasarą? :) 

Finansai žuvims per visą prūdo egzistavimo laiką: 

Lynai (100 eurų)
Amūrai (10 eurų)
Karpiai (10 eurų).

Su pavasariu visus (tiesa, kol kas tik kalendoriniu)!

5 komentarai:

  1. Smagu matyti tokius vaizdus, kai šiuo metu lauke sniegas ir šalčiai :)
    Norėjau paklausti, pirmąsyk suleidę žuvis į "pliką" tvenkinį jas kažkuom specialiai maitindavot, kažkokiu pašaru ar pjauta žole, ar palikote natūraliai išgyventi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. prūdas "plikas" būna tik labai trumpą laiką. Praktiškai nuo pirmų dienų atsiranda tai vabaliukai tai dar kažkas ;) Todėl žuvinti (tiesa tik minimaliai ir nelepias žuvis) galima praktiškai po kelių mėnesių kai prisipildo vandens. Todėl aš žuvinau pradžiai lynais, prūdui tada buvo 8-9 mėnesiai. Manau tai geriausia žuvis naujam prūdui su besiformuojančia ekosistema. Kaip matai, lynai puikiai augo ir net išneršė. Maitinti nieko nemaitinau, viskas natūraliai.
      Teoriškai jei maitini, tai gali žuvį ir į bačką leisti :)

      Panaikinti
  2. Smagu kad vandens jau užtektinai :) ar maitinate papildomai žuvis ir ar pastovus maitinimas :) ? dėl lynų neršto stipriai abejoju, nedideli dar jie bent nuotraukose, nebent kelis reproduktorius leidote :) arba paukščiai karosų atnešė, kurie neršią labai greit ir dažnai, ko nelinkiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. karosu su laiku atsiras, nori ar nenori to. bet kol kas ju nera, ten tikrai lynai isnerse (mailius turi specifiniu pozymiu), o lynai ir neturi buti itin dideli kad nerstu, jie juk letai auga ir atrodydami salyginai mazi jau buna subrende.
      kol kas nemaitinu, todel zuvies mano nuomone labai minimaliai prude. sia vasara pradesiu maitinti manau pastoviai.

      Panaikinti
  3. O kokio baseino neplanuojat isirengti? Zvejybai prudas nerealu, ber ar jame ir maudytis galit?

    AtsakytiPanaikinti