2020 m. birželio 22 d., pirmadienis

Elektros instaliacija

Nusprendžiau užbaigti pamirštą blog`ą, todėl šis (ir visi būsimi įrašai) bus kelionė po praeitį. Kadangi su metais atmintis silpsta ir detalės pasimiršta įvairios, tad įrašai bus trumpesni.

Elektrifikacija nebuvo vientisas procesas. Apie šį bei tą šia tema buvo kalbėta kai kuriuose įrašuose (pvz. žiūrėti "Elektra. Elektros galios didinimas"), todėl pasistengsiu nesikartoti. 

Tie kas seka šį blog`ą žino, jog pagrindiniai namo statybos darbai vykdavo vasarą, tad elektros instaliacijos darbai vyko 2017 metų vasarą. Pats nesu elektrikas, todėl ieškojau šios profesijos žmogaus ar žmonių kurie apsiimtų padaryti šį darbą. Tačiau pašnekėjus su keletu ir gavus preliminarias sąmatas, nusprendžiau pats tapti elektriku ir padaryti viską pats. Kam įdomu skaičiai, tai pigiausiai ką siūlė (tolimas giminaitis iš žmonos pusės) buvo vien už darbą 2000 eurų, plius medžiagos ne mažiau 1000 eurų (anot to žmogaus). Galite įsivaizduoti ką siūlė kiti. Taip pat darbų atlikimo laikas nuo 2 savaičių iki mėnesio.

Kodėl nusprendžiau pats viską daryti? Todėl, kad neturėjau laiko. Buvau užsakęs tinkuotojus ir maniau kad jie pradės darbus po poros savaičių (tačiau nepradėjo.. apie tai kitame įraše). Tad viską padariau pats per 3 dienas. 

Elektros instaliacijos būdas pats elementariausias (manau šiais laikais taip niekas nedaro jau), t.y. laidų išvedžiojimas ant sienos prieš tinkavimą. Svarbiausias dalykas šiame darbe yra geras planavimas - kadangi sienos netinkuotos, tai reikia imti purškiamų dažų ir tiesiog "piešti" sienas, kur eis laidai, kur bus dežutės elektros jungikliams, rozetėms, paskirstymo taškai. Toliau seka dežučių gręžimas ir laidų vedžiojimas, pora foto va: 

įgyvendintas planas

planavimo klaida - negalima laidų vesti belenkaip :)

Antroje foto matote kaip pabandžius "trumpinti" kelią laidams buvau sudrausmintas kad taip daryti negalima, bus labai sunku atsekti laidus jei norėsiu kažką kabinti ant tos sienos ateityje. Dar vienas patarimas, kuris labai pravertė ateities darbuose, nusifotografuoti visus išvedžiotus laidus ir saugoti tas nuotraukas - tikrai labai pravartus dalykas kabinant spinteles ar šiaip gręžiant sieną. 

Sunkiausias darbas buvo gręžti skyles keramikiniuose blokeliuose, daug garso, dulkių. Bet nusipirkta karūna betono gręžimui už ~10 eurų, atlaikė. Sienos, kurios buvo iš akyto betono blokelių, gręžėsi kaip per sviestą: 

po keramikinių blokelių, gręžti šias sienas vienas malonumas

Viso namo elektros laidai suėjo į vieną vietą laiptinėje: 

6 "kontūrai" 

Tai gi, 180 m2 namui gavosi 6 kontūrai (nežinau kaip kitaip pavadinti laidų išskirstymą) plius dar vienas atskiras (storesnis) laidas viryklei / orkaitei. Visur vedžiojau tą patį laidą 3 x 2,5, sunaudojau iki 300m, kadangi pirkau 3 "pokus" laidų po 100 metrų ir dar nemažai jo iki šiol mėtosi rūsyje. 

Kontūrų paskirstymas gavosi toks: 
1. Didžiojo kambario / virtuvės apšvietimas ir rozetės (3/5).
2. Didžiojo kambario / virtuvės ir kolidoriaus apšvietimas (2/5).
3. Dvi vonios ir skalbykla (su nuotėkio rėle). 
4. Darbo kambarys ir miegamasis I aukštas. 
5. Du kambariai antrame aukšte.
6. Du kambariai (kiti) antrame aukšte. 

Atskiras laidas eina į rūsį ir į orkaitę / viryklę. 

Foto galbūt atrodo baisiai, tačiau kai buvo nutinkuotos sienos, viskas atrodė labai gražiai, laidų nesimato. Vienintelis dalykas ko pats nedariau, tai nejungiau laidų į elektros tą dėžutę kur sueina visi laidai, stovi automatukai ir pajungtas pagrindinis kabelis iš lauko. Šį darbą patikėjau pažįstamam profesionalui, kuris paimė už tai 50 eurų. 

Kaip ten bebūtų, manau "tikri",  profesionalūs elektrikai išjuoktų tokį darbą, sakytų "niekas jau taip nedaro" ir pan, tačiau aš pasidariau kaip sugebėjau ir antri metai gyvendamas name problemų su elektra neturiu. 


Reziumė kaip visada, idomiausia dalis, finansai: 

Prognozuotos išlaidos: 
eletriko darbas 2000 eurų, medžiagos 1000 eurų, viso 3000 eurų (buvo kalbėta apie elektros išvedžiojimą iki jungiklių / rozečių), 2 - 4 savaitės darbo. 

Mano išlaidos: 
3 dienos (ilgooos), betonui gręžti karūna 10 eurų, tvirtinimo kilpos (vėl gi, nežinau kaip vadinas, bet toks dalykas su kuriuo tvirtini laidą prie sienos į išgręžtą skylutę) 20 eurų,  300 metrų laido 150 eurų, laidų jungtys WAGO 30 eurų. Viso: 210 eurų. 

Po sienų betonavimo buvo sudėtos montažinės dėžutės, rozetės, jungikliai, tai kainavo dar koks 100 eurų, dabar jau tiksliai nepamenu. Statybos (kol nebuvo šviestuvų) buvo pirkti paprasti patronai, lemputės, dar visokių smulkmenų. Taip pat pirkau elektros dėžę su automatukais, nuotėkų rėlė, dėžę sujungė draugas už 50 eurų, tad bendra suma elektrai gavosi apie 500 eurų.