2017 m. sausio 6 d., penktadienis

Stogo griovimas

Viena iš pagrindinių namo dalių beabejo yra stogas, todėl šia tema nusprendžiau parašyti ne vieną ilgą įrašą, o keletą trumpesnių. Bus šioks toks įrašų ciklas stogo tema - ir kaip matote iš šio įrašo tai ne vien statybos, bet ir kiti darbai, kaip ir šiuo atveju griovimas.
Blog`as vėluoja apie pusę metų, bet tokią situaciją esu matęs ne pas vieną blog`erį, tai labai savęs stengiuosi dėl to negriaužti, juk kaip sako lietuvių išminčiai - geriau vėliau negu niekados. Įrašas nebus ilgas dar ir todėl, kad rašyti viena ranka nėra nei patogu, nei greita ir plius dar skausminga. To priežastis nuotraukoje:

Liaudies išmintis byloja: "bulgarkė" ne visada būna draugiška... 

Taip va būna kartais ištinka skaudžios gyvenimo pamokos. Na bet viskas tvarkoje, pirštas gyja, kaulas suaugs. grįžkime prie temos.

Prieš pradedant bet kokius stogo darbus, reikėjo išsinuomoti pastolius. Kaip visada, atlikus rinkos tyrimą išsirinkau optimaliausią variantą - nuomotis pastolius iš privataus žmogaus. Sutariau kainą 200 eurų su atvežimu ir išvežimu po mėnesio. Tačiau sumokėjau apie 150 eurų, gal net mažiau (neberandu sutarties), nes atvežus dalį pastolių sutarėm kad nevežtų viso užsakymo, nes nusprendžiau nestatyti pastolių iš abiejų pusių namo, o tik iš vienos. Atlikus darbus vienoje pusėje, pastolius vėliau pernešėm į kitą pusę. Sutaupiau kažkiek pinigų sau ir transporto išlaidų pastolių nuomotojui tad abi pusės liko patenkintos. 
Toliau sekė pastolių statymas. Na, spėkite, kas būna kai pastolius stato du žmonės kurie tai daro pirmą kartą? Daug ką pasako fotografija:

"Šiek tiek" prisvilęs pirmas blynas

Pastoliai gavosi kreivoki, na bet stovėjo tvirtai. Vėliau pastatėm iki galo pastolius, bet foto kažkodėl neturiu. Kitoje namo pusėje pastatėme jau beveik idealiai lygiai pastolius. Patirtis daro savo. 

Daug minčių ir svarstymų buvo kaip kuo saugiau ir gražiau (gražiau - reiškia nesudaužant per daug šiferio lakštų) nuimti stogą, bet viskas išsisprendė savaime, dirbant. Su pastolių statymu ir šiferio ardymu užtrukome nepilnas dvi dienas. Sunkiausia pasidaryti pradžią:

Ardymo pradžia

Nuardžius pirmą eilę toliau viskas ėjosi gana gerai, išskyrus nenumatytus trugdžius - teko kovoti su senais pastogės gyventojais - vapsvomis. Panaudojus manau visiems žinomą priemonę "COBRA", problema buvo įveikta be rimtesnių pasekmių. Na ir vaizdelis kitą dieną buvo toks:

Šiferio danga nuimta

Dar vieną dieną užtruko nuimti medieną. Na, o toliau prasidėjo jau ne griovimo, o statymo darbai, bet apie tai bus kitas įrašas.

Finansai: 

Pasidomėjus internete, stogo ardymas grubiai kainuoja nuo 5 iki 20 eurų už kvadratą. Tai atliktų darbų kaina šiuo atveju būtų nuo 1000 iki 4000 eurų. Che che, neblogą atlyginimą galėčiau sau (plius vienam talkininkui) išsimokėti. :)


7 komentarai:

  1. Sveiki, labai smalsu, kokioje stadijoje esate realiu laiku? Nuiminėjant šiverį tiesiog mesdavote, ar kažkaip vengėte asbesto dūžių? Ar dėvėjote kaukes?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Realiu laiku tai tik naujas stogas uždėtas ir tiek. Daugiau darbų nusimato 2017 metų sezone.
      Šiferio nedaužėm, todėl nereikėjo kaukių (jis pavojingas tik lūžimo metu kai išsiskiria asbesto dulkės). Darbas vyko taip - vienas nuima, perduoda kitam. Dedam ant pastolių. Susikaupus krūvai lakštų vėl per rankas padavinėdami nuleidžiam ant žemės.

      Panaikinti
  2. Safety First!
    Kai prisimenu ką su bulgarke aš ant stogo išdarinėjau...Baisu darosi. Taip, pasirūpinkite saugumu, mielieji...
    O stebina stogo skystumas. Maniškis pastatytas gal kart tvirtesnis. Kad būtų ramu. O kokia šį stačiusio žmogaus sąžinė ar saugumo jausmas? Na stogą pakeisti būtina. Pamatai jau nusėdo kiek reikia, tad problemų gal nekels.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Maniškis pastatytas gal kart tvirtesnis" čia turbūt skaičių kažkokį praleidot? :)
      Joa, stogas buvo skystokas, na bet atlaikė ~15 metų. Na, bet dabar jau uždėtas naujas stogas, tikiuosi laikys dar ilgiau :)

      Panaikinti
    2. ah taip - sakykim 5 kart tvirtesnis.
      Ir gal prasmingas toks apsidraudimas - nei kiek nepajudėjo nuo apkrovų. Apdaila nebyra :)

      Laukiam pratęsimo ;)

      Panaikinti
    3. Tai čia visiškai standartinis stogas tų metų statybos. Makaronų storio gegnės kas metrą-pusantro ir iš šiukšlių padaryti grebėstai. Pastebėkit, kai spaudoj po vėtrų rašo apie nuplėštus stogus - nuotraukose būtent tokie stogai.

      Panaikinti
  3. Laukiam tolimesnių minčių, ar pilnai nuardėte visą medinę dalį, ar tik sustiprinote papildomai (gegnės, kampai, stygos)

    AtsakytiPanaikinti