2017 m. sausio 12 d., ketvirtadienis

Žvalgybinis vandens gręžinys (bandomasis vandens gręžinys)

Dirbdamas vasarą prie stogo vis galvojau kaip būtų gerai turėti savo vandens. Parduotuvėje pirkdamas vandenį visada galvoje mąstau kad tai tas pats kas mokėti už orą (dažniausiai vanduo buteliuose nesiskiria nuo vandens iš krano). Tai gi nusprendžiau kad reikia išsikasti šulinį. Ateities planuose gręžinys, bet taip pat visada svajojau kad sodyboje bus šulinys.

Šiaip ne taip susiradęs šulinio kasėjus (kas beje vasaros metu aplink Vilnių yra labai sudėtingas dalykas - visi užimti savaitėmis į priekį) susitikau su jais prie namo. Na, po jų "spektaklio" su virgulėmis (kažkodėl netikiu tokiais dalykais), mane patikino kad vandens gyslų pilna visame sklype. Bet yra vienas didelis "bet" - jie nežino kokiame gylyje ir todėl rekomendavo kad prieš jiems kasant padaryčiau bandomąjį gręžinį. Argumentavo tuo kad geriau sumokėti už bandomąjį gręžinį mažiau nei poto sumokėti didelius pinigus už gilią duobę kieme kurioje nebus vandens (jeigu vanduo per giliai kad pasiekti kąsant šulinį).

Iš pradžių galvojau kad nereikia, tegul kąsa šulinį ir tiek, vistiek to vandens atsiras. Na, bet susigulėjus mintimis nutariau nerizikuoti ir užsakiau bandomąjį gręžinį. Sutarėm kad atvyks po 3 dienų, pranešiau ir šulinio meistrams nes jie norėjo parodyti vietą kur daryti gręžinį ir stebėti procesą.

Na, atvyko galinga rusiška technika su dviem vyrukais (iš kurių vienas nelabai ir šneka lietuviškai) ir pradėjo pasiruošimo darbus:

Pasiruošimas

Bandomuosius gręžinius jie gręžia iki 20 metrų gylio - šuliniui giliau tikrai nereikia, nemanau kad kas 20 metrų gylio šulinį apsiimtų daryti apskritai. Na ir prasidėjo gręžimas, užtruko gal apie valandą su pasiruošimu ir pan. 

Vyksta gręžimas

Stovėjau visą laiką šalia ir laukiau kol ras vandeningą sluoksnį. Deja, sugrežė visus 20 metrų ir jokių gerų žinių nesulaukiau. Nuliūdęs atsisveikinau su šulinio meistrais, su gręžėjais ir su 150 eurų už darbus. Gerai kad bent šulinių meistrai nepaimė pinigų už "konsultacijas" ar vargą, vis gi važiavo du kartus į sklypą pas mane. Na, vadinasi bent jau šitai svajonei apie šulinį nelemta išsipildyti. O gal šiais metais dar pabandysiu kitoje sklypo vietoje išsigręžti, tik nežinau ar verta vėl bandyti laimę. 

Na, o gręžinys pas mane tikiuosi bus panašaus gylio kaip pas kaimynus - pas juos ant kalniuko namas ir gręžinys nėra gilus, apie 30 metrų. Na, bet kaip sakė gręžėjai - čia yra sėkmės reikalas. 


15 komentarų:

  1. is dalies galiu sutikti, kad pirkti vandeni is parduotuves, tai kaip moket uz ora, bet... kartais nelieka kitu pasirinkimu, jei turi vandeni prisotinta nitratu.
    Pas mano tevus ~20m sulinys ir dar ~5m grezinys dugne. vandens niekada netuksta, bet turi nemazai kalkiu ir Nitratai 71 kai norma 50. Darant grezini, vanduo traukiamas is gilesniu sluoksniu ir nitratu koncentracijos dazniausiai nevirsija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didesniame gylyje prasideda kitos problemos - geležis.

      Panaikinti
  2. Jo jo mano zmona ir uosviene ir svaigo apie tuos sarlatanus su virgulem :). Bet pasvaigo ir praejo. Paskambink, kaip mano zmona skambino i UAB ,,Vilniaus gelmes,, Direktorius tau paziures kompe apskritai kokie greziniai vyrauja aplink tave, pas mus ir buvo kad dauguma apie 40 m , keletas gilesniu, tad suabejojom savo sekme, ir paemem maximuma, pvz kad ras 7ometru gylije tik (apsidraudimui), kad blogiausiu atveju zinoti kiek reikes Eur. Labai tiksliai samata padaro. Svarbiausia tikslu metraza iki namo pasakyt ir grezinio gyli. Derekis pigiau :) sakyk rekomendavo Jus. Sustarsite tikrai. Daugiau :http://seimosnamukas.blogspot.lt/2016/11/vandens-grezinys-2016m.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už rekomendaciją. O jūsų blogą seku kaip ir daugelį kitų ;)

      Panaikinti
    2. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  3. Esminis klausimas kas didesnis blogis nitritai, ar geležis, vienareikšmiškai nitritai, dėl ko šulinys, ypač pastoviai gyvenamame name neimponuoja. Mūsų atveju išsikąsus gręžinį radome netik geležies, bet ir amonio....ko pasekoje gavome statyti filtrus. Bet jei vanduo ne iš centralizuotų miesto sistemų, be filtrų neapseis beveik joks naujas namas, nebent norėsi pageltonavusių plytelių, santechnikos įrenginių ir tt :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. HMM..mes, tai patys lengvam soke, vandens tyrimo rezultatais,kad net labai geras vanduo pas mus, nors imk ir nunesk pats dar kur patikrinti :) nes nesitiki. Tikriausiai taip ir padarysim gal sia vasara :), nes net bute zymiai prastesnis vanduo, pas kaimynus sklypuose taip pat blogi rezultatai, o cia? STEBUKLAS kazkoks :) taip nebuna :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mūsų šulinio ir kaimynų šulinio rezultatai irgi skirtingi, nors šuliniai per ~10-15 metrų vienas nuo kito. Tiesiog turbūt ant kitos gyslos stovi.

      Panaikinti
    2. Ar vandens tyrimus darėte patys, ar įmonė kuri gręžė :) ? retorinis toks klausimas, nes filtrų montuotojai irgi mums primygtinai siūlė patys tyrimus daryt, pasidarėm patys :)

      Panaikinti
  5. Mums tai, kurie greze dare. Ir tos firmos direktorius dar atiduodamas rezultatus sako mums:senai tokiu rezultatu geru nemaciau,pas mane pati sako filtrai name stovi,nes blogas vanduo.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mums tai, kurie greze dare. Ir tos firmos direktorius dar atiduodamas rezultatus sako mums:senai tokiu rezultatu geru nemaciau,pas mane pati sako filtrai name stovi,nes blogas vanduo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siūlyčiau aklai nepasitikėti ir nuvežti pakartotinai tyrimus paties, keli pagrindiniai tyrimai tikrai neitin daug ir kainuoja, bet tada nors žinosi tikslius rezultatus, o ne galbūt kažkieno galimai įtakotus :)

      Panaikinti
  7. IKnamai pritariu Jums 100proc. būtinai išsitirsim patys,nes man tikrai rezultatai keliantys abejones.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tokiu atveju tiesiog prisijungčiau prie kokio gręžinio. Oi kiek mes privargome su šuliniu - kai tik pavasaris, tai problemos. Dezinfekuoji tą vandenį, lauki, kol vėl naudot galėsi... Atrodo ir suliniu dangciai sandarūs, ir ne nuokalnė, bet kas metus ta pati problema.

    AtsakytiPanaikinti