2017 m. kovo 4 d., šeštadienis

Čerpinio stogo dengimas

Liepos mėnesis buvo paskirtas praktiškai tik stogo dengimui. Stogą uždenti beveik spėjau per tą mėnesį. Dirbančių žmonių skaičius keitėsi - kartais dirbau vienas, dažniausiai dviese arba tryse, retkarčiais daugiau žmonių, o vieną kartą net septyniese (galima atspėti kad daugiausiai žmonių buvo tada, kai reikėjo čerpes sukelti ant stogo). Pagrinde visada dirbo "naujokai" tokie kaip aš ir vienas meistras, kuris atlikdavo pagrindinius darbus, viskam vadovavo ir duodavo "namų darbų" - t.y. ką nors padaryti kol jo nebus (nes jis dažnai negalėdavo būti visą dieną, tik vakarais arba savaitgaliais).

Gaila neišliko geros kokybės nuotraukų, teko surinkti visas foto iš telefonų tiek asmeninių tiek iš kitų žmonių dirbusių prie stogo. Na, bet kiek yra tiek yra, manau teikstui iliustruoti užteks.

Pirmieji darbai (neskaitant pasiruošimo, griovimo ir pan) prasidėjo nuo gegnių dėjimo.

pusė gegnių sudėta

Gegnės dėjosi gana sparčiai, sudėjom per porą dienų, nepersidirbdami. Mediena gera, tik keletas gegnių pasitaikė "sunkesnių" - užkelinėjant ant namo 6 metrų ilgio gegnes jauti kiekvieną svorio pokytį. Gegnių išmatavimai 5 x 20 x 600. Viršuje gegnių galai apipjaunami ir apdirbami kirviu, kad susijungtų gražiai ir poto sukalama vinimis. Apačioje gegnių galai taip pat prikalami vinimis:

impregnuojamas "murlotas", aka mūrtašis

Vėliau dar sutvirtininama metaliniais kampukais. Kaip matote foto, mūrlotas paliktas senas. Užsakant medieną užsakiau ir murlotus, bet meistras įvertinęs senuosius pasakė kad būtų kvaila plėšti lauk juos ir dėti naujus. Tai aš juos ir palikau, tik keletą kartų dosniai nutepiau medienos impregnantu. 

Sekantis darbas buvo suformuoti langus stoge. Pagal projektą turėjo būti trikampiai langai, bet bėgant laikui mes kažkaip pakeitėme nuomonę. Taip pat meistras išpeikė tuos trikampius langus, todėl mes pakeitėm projektą ir vietoj trikampių langų bus keturkampiai. Rėmas atrodo taip:

pradedamas formuoti langas stoge

gegnės sudėtos ir vienas langas iš dviejų suformuotas

vienas iš stogo etapų baigtas

Nežinau ar gailėsimės dėl tų langų, bet mūsų nuomone jie suteiks daugiau šviesos ir didesnį erdvės jausmą. Kaip iš tikro bus pamatysime vėliau. 

Gegnės buvo per trumpos, standartinių 6 metrų neužteko, todėl galus teko prailginti:
prailginots gegnės

Taip pat dėjom tokius ramstukus kad gegnių galai neišlinktų kai sudėsime čerpes. Na ir pakalimas ant jų kalsis:
"ramstukai"

Stogą sutvirtinome dar ir taip:

"stygos"

Panaudojau senas gegnes, kurios buvo geros, tereikėjo impregnuoti ir sukalti, todėl susitaupė dalis medienos. Vėliau dar papildomai sutvirtinau ilgasriegiais: 

vinys ir ilgasriegiai

Viena smagesnių dalių stogo dengime buvo difuzinės plėvelės dėjimas ir grebėstavimas, nes tada iš dalies namas jau atsiranda "po stogu". Prisimenant koks permainingas buvo liepos mėnesis, namą "pakišti" bent jau po difuzine plėvele buvo tikrai geras jausmas.

namas po truputį "lenda" po difuzine plėvele

Dedant grebėstus, atkeliavo ir čerpės:

keletas tonų ant žemės

spalva

Kai rinkausi čerpes vietoje, pavyzdžiuose jos atrodė šviesesnės, todėl pasirinkęs šiek tiek abejojau. Bet kai atkeliavo čerpės, tai jos buvo tamsesnės ir tai mane labai nudžiugino, nes man asmeniškai spalva tiko tobulai mano skoniui ir namo įsivaizdavimui.

Sulaukę čerpių toliau tęsėme darbus ir štai pusė stogo sugrėbestuota:

pusė namo po puse stogo

Kadangi pastoliai buvo tik iš vienos namo pusės, tai dalį čerpių iškart ir sudėjome:

stogas pamažu įgauna savo grožį

Aišku, kita priežastis buvo didelis noras pamatyti kaip čerpės žiūrisi ant stogo. Sudėjome gabaliuką ir poto būdami ant žemės grožėjomės. 
Idomus dar dalykas tas, kad meistras sakė jog niekada nebūna taip kad nereikia pjaustyti paskutinės eilės, bet mes sudėjom pirmą eilę ir ji idealiai užsibaigė ties stogo kraštu - nuostabus sutapimas, sutaupęs nemažai vargo. 
Visų čerpių nesukėlėme ant stogo, dalį tik, vistiek kita stogo pusė negrėbestuota net buvo, o svoris nemažas, nesinorėjo "nučiuožti". Meistras sudejo dalį skardų, lietaus nuotėkų sistemą ir tada su visais pastoliais pajudėjome į kitą namo pusę. Ten jau buvo paprasčiau, kadangi nebuvo langų - ten numatyti pora stoglangių, tačiau juos galima įdėti ir vėliau. Grebėstavimas ir difuzinės plėvelės dėjimas neužtruko nė visos dienos: 

gero pusdienio darbas

Tada kol meistras dėjo skardas, lietaus sistemą ir kitus daugiau žinių ar patirties reikalaujančius darbus dirbo, naujokai darbavosi prie čerpių dėjimo. Beje visas čerpės kėlėme rankomis, buvo ką veikti. Bet dirbant tryse nėra taip jau sunku. Iš rankų į rankas paduoti ir tiek. Aišku, čerpių kėlime prasivertė ir suvažiavusi talka dienai - septyniese darbas ėjose sparčiai. Iš tikro maniau kad sunkiau bus su čerpių gabenimu ant stogo, nes kažkuriam blog`e skaičiau kaip žmonės net specialią mašiną nuomavosi čerpių kėlimui ir tai užtruko ne vieną dieną. Tačiau tikiu, kad jėgų tai tikrai sutaupė.
Na, o pats čerpių dėjimas tiesiog vienas malonumas, ypač matant kaip keičiasi stogas: 

akiai malonus darbas

Na ir taip atrodo praktiškai baigtas stogas:

stogas beveik baigtas

Kaip matote auksčiau esančioje foto, jau dedamas kraigas. Kaip tai atrodo iš arčiau: 

"pagalys" ant kurio tvirtinasi kraigo čerpės

kraigo darbai 

Na ir va, žiūrint šiuo kampu, stogas atrodo baigtas:

stogas baigtas? 

Tačiau sunaudojus visas čerpes, stogas atrodė va taip:

ups, pritrūkom...


Kaip matote, truputį neapskaičiavom ar mes, ar stogo dangos pardavėjai, tačiau finale pritrūkom keliasdešimt čerpių. Nieko baisaus, užsisakėm papildomai, tik bėda kad iškart neturėjo, reikėjo palaukti savaitę ar dvi. Blogiausia tai, kad manęs jau nebuvo užbaigiant stogą, nes reikėjo išvykti...

Dabar jau žiemos pabaiga, pavasaris. Stogas kol kas atlaikė, nesugriuvo, tai džiugu. Tikiuosi taip bus ir toliau :)

P.s. Apie finansus, tiekėjus ir panašiai parašysiu kitame įraše, šiuo metu neturiu po ranka "buhalterijos".

Jei norite, komentaruose paspėliokite kiek galėjau išleisti arba kiek įvertintumėte stogą (medžiagos ir darbas), tada bus idomiau laukti kito įrašo.

Su pavasarius visus! Bent jau kalendoriniu.

12 komentarų:

  1. Niekur nerandu, kaip difuzinė plevelė aplink stoglangius, kaminą, vėdinimo kaminėlius tvirtinasi sandariai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, pilnas internetas info :)
      va, pvz jei kalbant apie stoglangius, šiame straipsnyje informacija su foto aiškiomis dėl stoglangio ir difuzinės plėvelės:
      http://lt.lt.allconstructions.com/portal/categories/210/1/0/1/article/17467/stoglangio-montavimas

      Panaikinti
  2. Dėl stogo šiltinimo apsisprendėte? Tarp gegnių ar tarp gegnių ir stygų? Nes tie jungimai, sutvirtinimai oi kiek darbo pridės norint sandariai padaryti :)
    Kaip tvenkinys laikosi :) ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiltinsiu vasarą, dar yra laiko apsispręsti :) bet kol kas planas toks kad tarp gegnių iki stygų, o poto tarp stygų.
      Tvenkinys hm.. ir gerai ir blogai :) reikės gal įrašą padaryti apie tai, gerai kad paklausėte :)

      Panaikinti
  3. Gražus pilkas stogas. Atrodo gana solidžiai, o jūsų sprendimas kainuoja nebrangiai.
    Statybose neverta dirbti rankomis ten kur galima padaryti mašinomis ;) O pas jus betoninės čerpes, sunkesnės. Beje, kaip jos tvirtintos? Niekaip?
    Meistrai teisūs, trikampiai stogeliai yra blogis senamadiškas :) Dabar ok atrodo.
    Tai aš rašiau apie čerpių keltuvą:
    http://a-namas.blogspot.lt/2016/03/cerpiu-dejimas.html
    2 dienos nepersidirbant 4 žm. Galima ir per 1 dieną jei pradėti 9 val ir dirbti vasarą o ne niūrų rudenį ;)
    Privalumas: nenuvargsti, nereikia pastolių, gal net saugiau. Tik 60€.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Niekaip netvirtintos. Kažkaip skandinavijoj nelabai jas tvirtina kiek žinau, ir tas pats meistras pusę gyvenimo prie stogų pradirbęs sakė netvirtina dažniausiai ir tie stogai puikiausiai stovi. Na, bus kaip bus, jei nuskraidys čerpės - pranešiu :)

      Panaikinti
  4. O kiek kainavo stogo dangos priemonės? Labai įdomu, nes visur skaičiuojame dengimo paslaugų ir dangos įkainius, bet ne papildomų medžiagų ir saugumo priemonių. Gal galėtumėt apytiksliai nurodyti kainų rėžius?

    AtsakytiPanaikinti
  5. o kur ziedas aplink visa perimetra? inkaruota tiesiai i plytas?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šaunus blog'as. Džiugu matyti, jog medienos apdirbimas atliekamas itin kokybiškai. :)

    AtsakytiPanaikinti