2017 m. kovo 18 d., šeštadienis

Vidinės pertvaros iš akyto betono blokelių

Kai uždengiau stogą, maniau kad nieko daugiau ir nenuveiksiu iki kito sezono. Tačiau visada kirbėjo mintis kad reikia skubinti visą procesą ir bandyti organizuotis ką nors kas paspartintų statybas. Apgalvojęs kokius čia darbus galima atlikti žiemą (iš tokių kurių pats nepasidaryčiau), sugalvojau kad reikia pasidaryti name pertvaras, kad ne tik mintyse ir brėžiniuose būtų sienos ir kambariai, bet ir realybėje. Tuo labiau kad pas mane šeimoje ne visi turi lakią fantaziją ir labai sunku planuoti ateityje būsimą apdailą kai nėra dar jokių kambarių, o tik atviros didelės erdvės.

Kaip visada, pradžia buvo darbininkų paieška internetu. Vis dar sunku daugeliui nurodyti savo el. paštą (arba galbūt nemaža dalis dar neišmoko naudotis internetu ir yra užstrigę praeityje), todėl tikrai didelė dalis pasiskelbusių mūrininku iškart atkrenta. Vis gi, tie kas yra paskelbę el. paštą, praktiškai visi atrašė į mano užklausimus, o tai jau labai geras ženklas.

Mūryti pertvaras norėjau iš akyto betono blokelių, darbų kainos kurias gavau svyravo nuo 6 eurų už kv.m., iki 10 eurų už kv.m. Pasirinkau ne pigiausią kainą pasiūliusius, nes norėjau dar papildomų darbų, o tas žmogus su kuriuo sutariau puikiausiai mane suprato ko noriu, už papildomus darbus nepaprašė labai didelių sumų todėl man labai patiko ir tiko.

Blogiausia tai, kad pats negalėjau dalyvauti darbų procese, todėl ir foto neturiu daug, o turimos foto nėra labai geros kokybės. Na bet šiokiam tokiam vaizdui susiformuoti manau užteks.

pradedama mūryti pertvara antrama aukšte

Kažkada anksčiau buvau nubraižęs pertvarų linijas su purškiamais dažais (bent jau dalį, nes nepagalvojau kad taip greitai baigiasi tie purškiami dažai ir balionėlio neužteks net vieno aukšto pertvarom pažymėti). Manau palengvino darbą šiek tiek darbininkams.

įdomesnis mazgas/kampas 

Brėžiniuose buvo toks mažas kampukas pavaizduotas, ten dėsis durys, Nežinau ar labai reikalingas jis yra, girdėjau gandų kad būna skyla ir panašiai. 

kyla sienos ir nauja anga

Po truputį kyla sienos. Čia matoma anga padaryta naujai, nes ji originaliai buvo labiau į dešinę, o pagal planus ją reikėjo patraukti į kairę (tai buvo vienas iš papildomų darbų). Iš kito kampo va kaip atrodo patraukta į šoną anga:

anga pasislinko 

Na ir antrame aukšte dalis pertvarų baigta:

kol kas tamsūs kambariai

Pirmame aukšte irgi buvo pertvarų, svečių miegamasis jau turi lovą net:

svečių miegamasis

Vaizdas tik įėjus į namą:

tambūras

O čia tambūras ir darbo kambarys vienas šalia kito:

kairėje darbo kambarys, dešinėje tambūras

Kaip matote nuotraukose, visur sudėtos normalios sąramos, mūryta / klijuota akyto betono blokeliais 10 cm storio. 

Papildomi darbai buvo užmuryti nereikalingas angas. Kaip kad šį rūsio langą ir šiaip langą kurio vietoje bus laiptinė ir jis niekaip neįsipaišė:

mažėja langų skaičius

Taip pat reikėjo pabaigti mūryti trikampius (frontonais tai vadinama berods) ir dar vieną angą užmūryti:

angų name dar mažiau

Tos buvusios balkono durys užmūrytos nes sienos name dabar eina taip:

buvęs išėjimas į balkoną

Toks vat fotoreportažas. Pertvaros buvo mūrijamos sausio mėnesį, tai kaip sakant 2017 metų statybų sezonas pas mane prasidėjo anksti. 

Pabaigai daug kam įdomiausia dalis - finansai. 

Pradėsiu nuo medžiagų, kurių sąrašas toks:

Blokeliai 10 pertvarom 625 eur.
Sąramos M12 9vnt. 58 eur.
MŪ18 2vnt.52 eur.
M16 2vnt. 17,5 eur.
Keramikos blokeliai 25 1palete 91,2 eur
Mūro mišinys 10 maišų 27 eur.
Klijų 12 maišų 38 eur.
Transportas 100 eur.

Viso 1010 eur.

Na, o darbų kainos buvo sutartos tokios, kad 1 kv.m. mūrijimo kaina 7 eurai. sąramos kaina 7,5 euro. Papildomi darbai 200 eurų. Pas mane papildomi darbai buvo: keletos angų užmūrijimas, dviejų angų patraukimas į šoną, išpjovimas angų ir pan.

Už darbą sumokėjau iš viso 960 eurų. 

Tai gi pertvaros ir papildomi darbai man kainavo 1970 eurų.


Rekomendacijos:

Meistrus rekomenduoti galiu, nes esu patenkintas jų darbu, požiūriu į darbą ir kaina. Jeigu reikia, jie suorganizuoja visas medžiagas, rūpinasi jų pristatymu (kaip buvo mano atveju, kai pats negalėjau būti vietoje, labai šaunu buvo kad jie patys viskui pasirūpino, užsakė ir pan). Dirba greitai - pas mane užtruko pora dienų berods. Na, pasisekė man nes jų brigada buvo "tarp objektiniame periode" - laisvos kelios dienos išpuolė, tai atvažiavo daug jų ir visi supuolę greit viską padarė.

Užsiima mūro darbais, stogo darbais, laiptų betonavimu, terasomis (čia kiek atsimenu ką sakė, yra tikimybė kad atlieka ir daugiau darbų).

Galima bendrauti el. paštu arba telefonu. Kontaktai:

El. paštas:  donatas.rudzevicius@gmail.com
Telefonas:  8 641 88344 (Donatas).


14 komentarų:

  1. O kodel is duju silikato? ;) man pertvarines 10cm storio duju silikato sienos nelabai patinka. ;) o ir garso izoliacija tarp kambariu menka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nors namą stačiau iš dujų silikato ir nesigailiu dėl to, pertvarines pabijojau iš jo statyt. Ypač, kai ant vienos iš jų kabo 200l boileris. Bet jie atskiria tik wc/tambūrą/katilinę pirmam aukšte. Antram aukšte tarp kambarių planuoju profilius su vata ir gkp. Tik nežinau kokio storio pakaktų 50/75/100mm..

      Panaikinti
    2. Robertai, o kodėl jums jos nepatinka?

      Panaikinti
    3. Na kaip minejo - ant ju pakabinti kazka labai sudetinka. ;) as pats ir nama is duju silikato staciau o pertvaras is plytu. jei i toki pati stori taikant tai 75mm vatos manau gerokai daugiau garso sulaiko. ;)
      beja jei samdet darba ir nevertinat darbo sudetingumo manau silikatiniu ar keramikiniu blokeliu sienos butu tiek pat kainave (plius minus)

      Panaikinti
  2. beje, gipso pertvarų garso izoliacija dar prastesnė jei ką :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. plius minus. jei tik blokelius skaičiuoti, gal žmogui nelabai juntamame diapazone gipsas lenkia, bet jei pridėsime tinko sluoksnį ir pan, tai kažin kaip jau ten būtų :)

      Panaikinti
    2. Tiesiog teisybės dėlei:
      https://bauroc.lt/sienu-projektavimas/garso-izoliacija/
      http://www.paroc.lt/gaminiai-ir-sprendimai/sprendimai/statybine-izoliacija/sienos/pertvaros

      Panaikinti
    3. Na ok, teoriškai jūs teisus. Bet kita vertus iš praktinės pusės kiek esu matęs tai niekada nebuvo gipsinė siena tylesnė ;D Na aišku, čia gal kiti dalykai įtakoja, gal blogai jos padarytos buvo ar pan. Pats dabar gyvenu bute kur gipsinės sienos, tai tikrai viskas labiau girdisi nei pas pažįstamus su akyto betono sienom. Na bet čia subjektyvi nuomonė :) kai apsigyvensiu name pranešiu kaip kas :)

      Panaikinti
    4. Jei ką, tai aš tikrai nebandau įteigti, kad neteisingai pasirinkot. Visos sienos normaliai įrengtos stovės ir dirbs savo darbą.
      Aišku, neteisingai įrengta gkp pertvara bus tikrai garsesnė už mūrinę. Kiek teko matyt, tai daugiabučiuose taupyta pritaupyta: plonos pertvaros, mažai vatos, viengubas gipsas, nedėtos juostos ties perimetru ir t.t.. Rezultate - ne pertvara, o būgnas :D Taip žiūrint gaunasi, kad mūrinę pertvarą akustiškai teisingai įrengti yra paprasčiau.

      Panaikinti
  3. Tarp kitko pastebėjau, kad antram aukšte pertvaros privestos iki pat gegnių/stygų. Bus šalčio tiltai, jei dėsit daugiau vatos, nei tik tarp gegnių. Taip pat bus sunku/neįmanoma teisingai įrengti garo izoliacinio sluoksnio.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dujų silikatas vidinėms sienoms:
    +
    Gana paprasta mūryt
    Mažas svoris - maža apkrova pamatui
    -
    Prastesnė garso izoliacija
    Prasta šilumos akumuliacija (nors ne visad aktualu)
    o
    O kad 'ant tokios sienos nieko nepakabinsi' - tai kvailiausios legendos. Pamėginau 1 (!) kaištį, neišroviau visu savo svoriu trūkčiojant. Ty 1 vinis laikytų bent 100KG spintelę. Aišku, reikia spec kaiščius pirkti, o ne bet kokius. Rodos 1€ už 4 vnt.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O ar galoma pertvaras statyti ant grindu betonotu ar butina pertvaroms pamatai spec ar galima ant grindu isbetonuotu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pertvaras ant išbetonuotų grindų statyti galima, pats taip dabar ir darau. Bet grindys po pertvaromis turi būti pastiprintos. T.y., jeigu viso namo grindys yra 7-8 cm storio, tai po pertvaromis - +10 cm (17 cm storio grindys daromos). Ir tose pastorintose grindyse dar dedama armatūros. Taigi gaunasi mini pamatėlis.
      Pastorintos grindys gaunamos grindų polistirene padarant 10 cm gylio griovius, 40 cm pločio. Grioviai užbetonuojami atskirai prieš betonuojant grindis arba išvien su betonuojamomis grindimis - čia kaip su grindų betonuotojais sutarsit.

      Panaikinti