2017 m. rugsėjo 28 d., ketvirtadienis

Ekonominės klasės langai

Vasaros sezono darbai prasidėjo nuo vieno malonesnių darbų - langų sudėjimo. Malonesnis darbas todėl, kad praktiškai per keletą valandų namas labai pasikeičia į gerąją pusę.

Langų paieškos ilgai netruko, pradėjau tai daryti pavasarį, išsiuntinėjau keletą užklausimų firmoms, pasirašinėjau su jomis email`ais ir išsirinkau pasiūliusią geriausią kainą ir maloniausią bendravimą. Kadangi mano namas nepretenduoja į jokią A ar A+ ar A++ klasę (nors nesakau kad jis nebus šiltas), tai langus rinkausi gana paprastus: 
5 kamerų, dviejų stiklų, U = 1.1.
Pavadinimas langų:
Aluplast IDEAL 4000 Classic. 
Langų plotas:
25,54 m2. 

Langus pagamino greičiau nei sutarėme, tačiau buvau išreiškęs norą kad montuotų birželio 26 dieną (nes tik tada galėjau dalyvauti montavime), tai būtent tos dienos gražų rytą ir atvyko langai su montuotojais:

kompaktiškai supakuoti langai atvyko!

Tiesa, viskas prasidėjo ne taip sklandžiai - kažkodėl buvo dingusi elektra. Tai kol aš aiškinausi su ESO kaip ten kas, laukiau poto elektriko atvykstant, montuotojai pradėjo darbus ir be elektros, su akumuliatoriniais įrankiais. Tačiau po poros valandų atvyko ESO darbuotojai ir sutvarkė elektrą per 2 minutes (kažką pakrapštė skydinėje nulupę plombą, kurią kitą dieną atvyko kitas ESO darbuotojas uždėti). Nepaisant šių trugdžių, langai buvo sudėti gana greit (mano manymu), jei gerai pamenu, per 5 - 6 val. Gal būtų ir dar greičiau, bet antras ir paskutinis trugdis kuris buvo iškilęs, tai anksčiau dirbusių statybininkų brokas kurio nepamačiau: 

brokas 

Kaip matosi nuotraukoje, didindami angą nepadarė darbo iki galo. Ipjovė tik vieną šoną, iš vidaus kiek nudaužė, o iš lauko paliko. Kaip tyčia jokių įrankių neturėjau kad užbaigti šį darbą jų, bet pasitaikė geri montuotojai, kurie galbūt ir nelabai noriai, bet patys išsprendė problemą su kaltu ir plaktuku. 

Na, o kaip keitėsi namas dedant langus, galiu parodyti nuotraukomis. Štai vienas namo šonas prieš dedant langus: 

namas be langų ir su brokuota padidinta anga

Sudėjus langas vaizdelis  tikrai gražesnis: 

namas su langais 

Iš kitos pusės namas atrodė taip: 

daugiausiai langų šioje pusėje

Sudėjus langus vaizdas kitoks: 

užmūrytas langas gražiausias :) 

Na ir paskutinis neparodytas namo šonas atrodė taip:  

šiokie tokie langai yra

Kaip matote, turėjo šiokius tokius langus šioje pusėje. Na bet nauji atrodo geriau: 

nauji langai atspindi dangų

Tokiais darbais pradėjau vasarą. Trumpai pasidžiaugęs jais, puoliau prie sekančių darbų, kadangi iki statybų pabaigos dar ilgas ilgas kelias. 

Pabaigai kaip visada, finansai: 

Langai kainavo 1465, 83 eurų + PVM. 
Langų montavimas kainavo 492,86 + PVM. 
Viso su PVM langai ir montavimas kainavo 2370 eurų

Nors iš marketinginės pusės galima taip rašyti: langų kaina 2309, bet nuolaida 36%... 
Na bet nerašysiu taip, nes nors ir buvo ant sutarties taip viskas parašyta, aš nelaikau to nuolaida, kuri duodama jos neprašius. 

Langus užsakinėjau UAB "Langų sistemos", priekaištų kol kas neturiu. Garantiją davė, jei jos prireiks, įrašą papildysiu. 

Per vasarą atpratau rašyti, tikiuosi viską paminėjau ką ir planavau. Jei turite klausimų, atsakysiu komentaruose. 


12 komentarų:

  1. Kodėl atidaromi langai atsidaro atskirai abi lango pusės? ar nebūtų užtekę ir vienos atidaromos pusės? :)
    Ir keistokai atrodo balkoninių durų perskyrimas tiek vitrinoje tiek antrame aukšte :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ta prasme dėl langų atsidarymo? Jūs turite omenyje kad langus be perskyrimo daryti ir vienas didelis langas atsidaro? Tuo atveju didelis svoris gaunas ir ilgainiui išsiklaipys jei laikysi atidarytą langą dažnai. Ir plius mūsų tiesiog toks pasirinkimas buvo, gražiau su perskyrimu tokiu tiesiog. Skonio reikalas galbūt :) Na, o balkono ir vitrinos tas perskyrimas tai dėl to kad aukštis nestandartinis ir man kai darė langus sakė neduos garantijos jei be perskyrimo.. nelabai norėjau ištikro jų, bet yra kaip yra.
      Va, ką man sakė konsultantai:
      Durys nestandartinių matmenų, negalime dėti viršdurio ar kitaip išspręsti aukščio problemos. Galime nebent dėti sustiprinimą ( statramstį horizontaliai ).

      Panaikinti
    2. Turėjau omeny mažuosius langus daryti vieną pusę atidaromą o kitą ne ;)

      Panaikinti
  2. Pirkėjas visada teisus, bet jau pernelyg taupyta...
    3 stiklų kainuotų tik vos brangiau bet būtų reikalas sutvarkytas amžiams (ty iki namo gyvenimo galo), o dabar nuolat kamuos klausimas: keisti langus... nekeisti...
    (Stogas gražus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Langai iki namo gyvenimo galo? hm. nesutikčiau su tuo (ta prasme kad langai tiek "neištemps" jokie kiek namas :)

      3 stiklų nedėjau ir sutaupiau 500-600 eurų. Kai stataisi namą be paskolos, kiekvienas šimtas eurų svarbus. O kuo bus blogai tokie langai? Šalta bus? Jei teisinga šildymo sistema, šalta nebus. Daugiau kuro sunaudoti reikės? Malkos nemokamos bus. :)

      Panaikinti
    2. Gyvenau tokiame name. Pigios/nemokamos malkos anksčiau ar vėliau metų kiekvienam atsibos. (Na nebent pečkurystėje matai kažkokią savirealizaciją:) O modernizuoti namą tingėsis nes "vis dar neblogas ir malkos vis dar nemokamos, pakentėsiu ..".
      Bent jau stogui vatos siūlau negailėti: 40cm.

      Panaikinti
  3. Man langų suskirstymas ir stiklų kiekis irgi užkliuvo, tik dar labiau nei praeitiem komentatoriam :) su anais komentarais nesikartosiu, bet paskutines 2 foto su galiniais langais - kodel pirmame aukste, kaip ir antrame neįdėjote statramscio? Statramscius galima įdėti ir į nedarinejamus langus, suvienodinant vaizdą. Papildomo stramscio įdėjimas labai nedaug kainuoja, žinau, nes pas save skirsčiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na pas mus ar taip ar taip nesimetriškas namas ir dėl to neperegyvenam (pagal langų išdėstymą visur). O nedėjom statramsčio nes paprasčiausiai nesinorėjo lango ploto mažinti ir tiek.

      Panaikinti
  4. Žiūrėkit iš kitos pusės - susidėjot šaltus langus, sutaupėt kitų dalių šiltinimui :D T.y. nebeverta labai stipriai šiltint sienų/stogo, nes viskas turi būt suderinta.

    2 stiklai tai jau praeito dešimtmečio palikimas, bet kadangi jau ne tik nupirkta, bet ir sumontuota, tai apie tai diskutuoti nebėra prasmės. Tiesiog mačiau klausimą ar nebus šalta... tai ne, šalta nebus, tiesiog daugiau dirbs šildymo sistema, greičiau pajusit pakilusį vėją, nes greičiau atšals namai ir t.t. ir pan. Tokie sprendimai nesušaldys jūsų, tiesiog atims dalelę komforto.

    Plius kai po kelių metų sugalvosit, kad nusibodo malkas tampyt, dairysitės į ŠS ir šaltam name jo išlaikymo prognozės nedžiugins :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėl 2 stiklų šaltas namas bus, na tikrai idomios išvados, skubotos pasakyčiau.
      bet gerbiu jūsų nuomonę, ateitis parodys kas teisus.

      Panaikinti
    2. Turiu omenyje santykinai šaltas, o ne tai, kad jum patiem bus šalta ten. Ne veltui žmonės deda tris stiklus, o dabar jau ir ketvirtą prisideda pamažu. Tai tiesiog papildomas komfortas. Nenorėjau nuvertint jūsų pastangų ir sprendimų. Pats puikiai žinau, ką reiškia statyt namą be paskolos ir skaičiuot kiekvieną šimtą eurų į vieną ar kitą pusę.

      Panaikinti
  5. O gal ir naudinga info - turėsiu ir aš ekonominius statyti į nešildomą prieangį ... ;)

    AtsakytiPanaikinti