2018 m. sausio 15 d., pirmadienis

Santechnika: Šildymas ir finansai (2 dalis)

Praeitame įraše rašiau apie kanalizaciją ir vandentiekio vamzdžių išvedžiojimą. Šiame įraše bus likusi santechninė dalis kuri buvo padaryta - šildymo vamzdelių išvedžiojimas ir visų šitų darbų išraiška finansiškai.

Tai gi, kai santechnikai užbaigė kanalizaciją ir vandentiekį, padarė keletos dienų pertrauką mano objekte (nes turėjo užbaigti kitą), o aš tuo tarpu atlikau paruošiamuosius darbus šildomoms grindims. Visų pirma atkeliavo "jūros puta":


pirma dalis krovinio

Užsisakiau berods 21 pakuotę eps, juodos plėvelės ir armavimo tinklo (akis 15x15). Iš moki - veži atvežė per du kartus (apskritai pradedu suprasti kad statyboms reikalingas krovininis automobilis, daug galima sutaupyti tiems kas statosi rajone, nes kai sudedi tai vienų tai kitų medžiagų atvežima nemaža suma gaunasi, o ne viską juk gali atsivežti su mašina, kad ir universalu). 

Dariau taip - didesnius nelygumus palyginau smėliu, dėjau eps, klojau plėvelę ir dėjau tinklą. Vienam labai sunkus darbas būtų, reikia minimum dviejų žmoniu, tada labai greitai viskas darosi. Darbo eiga atrodo taip:

didžiausias kambarys beveik užbaigtas

kolidorius baigtas

Sudėjus darbo valandas, tai per vieną dieną (galbūt su šiek tiek viršvalandžių) ir buvo viskas padaryta - apie 180 m2. Kaip niekada nedarius tokio darbo tai gana neblogai. Santechnikai liko patenkinti, tik vienintelė pastaba, kad plėvelės per daug palikta šonuose, bet aš maniau kad geriau daugiau nei mažiau. Betonuotojai vėliau kai betonavo grindis perteklių patys nupjaustė kiek jiems nereikėjo tai tame problemos nematau. 

Na, o toliau jau vėl dirbo santechnikai. Žinau daugelis šildomas grindis susideda patys, bet aš neturėjau laiko tam, o ir darbų sąmata labai neišaugo dėl to, tad tą darbą patikėjau santechnikams. Plius jie viską iškart sujungė į kolektorius. Jų darbas:

didžiausias kambarys, 3 kontūrai

kolidorius, 1 kontūras

I aukšto vonios kambarys, 1 kontūras

tambūras, 1 kontūras

darbo kambarys, 1 kontūras

II aukšto vonia, 1 kontūras

skalbykla, 1 kontūras

Gaila kažkur pamečiau visus čekius ir faktūras (vis dar tikiuosi juos kažkada atrasti), tai tiksliai dabar nepasakysiu gamintojų ir pan., tačiau jei neklystu, vamzdeliai buvo 20mm. Pasitikėjau santechnikais, jie atsako už savo darbą (matęs ne vieną jų darbą) tai pirko geras medžiagas iš specializuotos santechnikos parduotuvės ir t.t.  Nemaža dalis iš medžiagų kainos kainavo kolektoriaus dėžės nes jas pastatė dvi (I ir II aukšte). Deja kolektoriaus dėžių vidaus foto neturiu. 

Dar vienas svarbus dalykas tiems, kas nedarys pakabinamų wc (aišku tokių mažuma nes "šiais laikais" visi daro pakabinamus, bet..) išmatuoti atstumus kad poto nebūtų bėdų:

matavimas ateičiai

Po visų darbų santechnikai dar pajungė kompresorių ir pratestavo ar viskas gerai - užpumpavo sistemą oru ir pažiūrėjo ar nekrenta spaudimas. Šiuo veiksmu ir buvo baigtas jų darbas, beliko tik atsiskaityti ir skirstytis iki kitų darbų (ateitį laukia katilinės įrengimas ir pan.). 

FINANSAI: 

Kaip jau minėjau, čekiai ir faktūros kažkur pasimetė, tad tiksliai nieko surašyti negaliu. Tačiau apytiksliais skaičiavimais gavosi taip:

EPS, armatūros tinklas, plėvele ir pristatymas: 
~600 eurų.

Santechnikų darbas ir medžiagos: 
~3200 eurų. 

Didžioji dalis aišku medžiagos (ypač kolektoriai, kartojuosi, bet nežinau, man kažkaip jie įstrigo:). Neturėdamas čekių ir faktūrų negaliu pasakyti kiek kainavo medžiagos ir kiek darbas atskirai, bet kažkodėl manau kad santechnikai už darbą pasiimė apie 500-600 eurų, o medžiagos kainavo 2600 eurų. 

Jei rasiu dingusius popierius, įrašą atnaujinsiu / patikslinsiu. 



33 komentarai:

  1. Kokio storio plevele? 200mk? atrodo kad plonesnė...
    nežinau ar kas 30cm vamzdeliai bendroj erdvej ne per retai? Tuo labiau kai darbo kambary ir visur kitur kas 15 ar net dar dažniau... ar čia viskas pagal šildymo projektą buvo daroma?
    Beje nebūčiau atleidęs santechnikams už sujungimo movą IIa vonioje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tinklas 10x10, tai kaip suprantu svetaineje kas 20cm man irgi atrodo per mazai.. Projekta turejot ar cia viskas "santechnikai viska zino ir taip" ? na o su 2a vonia, prie silikatines sienos ten tikrai atrodo suchalturinta :)

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. rytas protingesnis uz vakara :) na tinklas 15x15 visgi, komentatoriai teisus. Giminiu name taip pat padaryta svetaineje, minusu nepastebejau. nezinau nuo ko tai priklauso, uz geru metu parasysiu manau realius rezultatus.


      Dėl II aukšto vonios nežinau tiesą sakant. Sakot tai labai blogai tas sujungimas? Blogiausiu atveju - tiksliai žinau kuri vieta ;D

      Panaikinti
  2. Na raso kad akis 10x10... Bet pagal proporcijas ir fotkej kur rulete tai matos kad 15x15 ;) tad svetainej kas 30 cm... As visur dejau kas 17cm.. Ne standartiskai... Na bet nemanau kad per daznai sudejau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Na nežinau. Tada gaunasi taip kad jūsu darbo kambarys yra 1.2m pločio, durys iš tamburo į namus 0.6m pločio, skalbykla 0.9m, na nebent bendroj erdvėj kitoks tinklas, arba kažką suklydote ;)

      Panaikinti
    3. joo, 15x15, pataisysiu. jus teisus ;) bet taip pat as nemanau kad bus blogai. Realius rezultatus kai bus sildymas pranesiu.

      Panaikinti
  3. Del movos nera cia pasaulio pabaiga, kadangi buna po grindu jau irengimo, batss ir pragrezia kiti meistrai vamzdi. Ir kas tada? dauzai viso kambario grindis ir visa kontura keiti? Ne, juk isdauzoma tik ta vieta, kur pazeistas vamzdis ir dedasi mova. Aisku siuo atveju galima buvo jos ir nedeti, o tiesiog su ilgesniu vamzdziu per nauja pervynioti visa kontura.
    Bet del medziagu, tai jau sumokejot 100proc. Be jokiu nuolaidu..atsidariau Celsio puslapi ir supliusavau medziagas, taip ir gaunas kosmika.. (PVZ GIACOMINI 2 vnt po 8ziedus kolektorius 1002 Eur, 2 kolektoriaus dezes, jo sumontavimas pajungimas, grindinio sildymo vamzdis ir jo montavimas 10Eur/m2 va ir Jusu 3200Eur.

    AtsakytiPanaikinti
  4. na i ta suma priskaiciuoti reikia ir kanalizacijos visas medziagas ir vandentiekio visas medziagas ir darba. Kolega statytojas neseniai rase apie savo darbus, pas ji tik vanduo ir kanalizacija kainavo 2500 (1700 uz medziagas). Tai nezinau ka jus turite omenyje savo komentaru.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip aiskiai rasot bloga, taip ir komentuojam. Parasyta pas jus sildymas + kolektoriai, medziagos sildymui su kelektoriais ir darbas..3200, o ne kad ir kanalizacijos ,ir vandentiekio medziagos ieina, ir dar darbas uz juodaja santechnika (nulis visas). Jeigu cia 180 kvardrato namo viskas viskas (be katilo su boileriu) ,tada labai pigiai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. na svarbu nelikote nezinioje ir supratote kaip kas. Rasau kaip sugebu;)

    na as is pradziu nemaniau kad labai pigiai, man kazkaip pasirode labai daug (ypac medziagos, juk ar gali daug kainuoti keletas vamzdziu ir laikikliu..:), bet pasirodo kainos tokios. Katiline dar tiek pat kainuos.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kainos tampa neadekvacios statybose.

    Sian uzsakineju putplasti grindims,nes po savaites visi ant 10proc kelia kainas.Dabar 36m3 eps 100 10cm, ir 9 m3 xps 5cm kaina 2639Eur.
    Neturiu kur sandeliuot, gaila, tai ir fasadui dabar uzsisakyciau.
    Mes katila jau uzsisakem 2700eur kostrzewos Twin Bio Luxury VG 16kW, ka jus nusiziureje esat?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na pas mane bus kieto kuro katilas (del nemokamo sildymo ir neturejimo baimes dirbti peckuriu:)
      issirinkes dar nesu. kazka is LT gamybos. anksciau masciau apie tokius kaip stropuva, liepsnele (zvakes) bet dar nezinau, internete labai dviprasmiski atsiliepimai, todel is pradziu reikes ieskoti pas kazka "gyvai" kas turi.

      Panaikinti
    2. Naudoju Stropuvą 7 kaime jau 10 metų.
      Pirma buvau labai fanas, bet dabar jau atsibodo - ją keisiu į granulinę - pabodo pečkuriauti :)
      Neturėjau kitos malkinės, tai negaliu objektyviai lyginti. Bet tai kad dega 1-2 paras - puikumėlis.
      Svarbu naudoti sausas malkas ar briketus. Kas skundžiasi problemomis, naudoja nedžiovintas.
      Trūkumas - komplikuotas kuro dametimas, bet kai namas šiltas, tai gal neaktualu - namas nespėja atšalti jei degimas nelaiku baigiasi.
      Mano Stropuva jau 10 veikia be remontų. Tik padavimo trosas padilo, bet tai pirmųjų modelių problema. Vėliau tai sutvarkė.
      Patarimas: imk S10-S12, ne stipresnę. Pakaks jei namas šiltas.

      Panaikinti
    3. Lidija, o iš kur čia tokios žinios, kad po savaitės visi kels putplasčio kainas 10%?

      Panaikinti
    4. Pranese mums Alnida, Bauenas ta pati patvirtino,kad turi jau naujus kainininkus Eps.Lemora pasake kad po menesio xps brangs.Tad cia ne gandai..o ziauri realybe.O kodel gi nekelt kainu, juk A+ klase nuo sausio 1d, tai kokio storio sienas,grindis,ir pamatus siltinsis zmones? oho ho..geras biznis..didele paklausa.

      Panaikinti
    5. Kiek pamenu, tai kiekvieną pavasarį EPS brangsta 10% prieš kovo mėnesį. Kažkoks susitarimas matyt, nekitaip.

      Panaikinti
    6. Visa laimė, kad turim Lenkiją šalia ir ten kainos taip sparčiai nekyla, kaip Lietuvoje :)

      Panaikinti
  8. Tarpai tai vietom labai dideli tarp vamzdelių. Vėliau kojomis jausis vesesnės vietos. O dėl medžiagų ir kainų - tai patys pirkit viską, meistram leiskit pirkti tik smulkmes. Kadangi niekur nerašai nei kokios firmos vamzdis (nors matosi, jog su aliuminiu - nes meistrams taip lengviau dirbt - jis pigesnis nei PEX) nei kolektoriai kokie, ar su pamaisymo mazgais ar be - tai apie kainą sunku pasakyt, bet 3200eur atrodo daug. Nemetyk pinigu, irengimo etape jų reikės dar daugiau, pamatysi! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na vieni sako pigiai gavosi kiti brangiai.. :) as manau kaip uz kanalizacija, vandentieki, sildyma normali kaina.
      jei rasiu saskaitas papildysiu kas per medziagos, nesmagu tokius dalykus pamesti.
      irengimo etapui pinigu lubu nebuna :D

      Panaikinti
  9. Uz vamzdzio surisima dirzeliais "i virsu", betonuotojai turbut aciu nepasake? :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. O man tai kosmosas kaip ant smelio EPS ... hidroizoliacija buciau dejes ant smelio ...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, as irgi dejau plevele/polistirolas/plevele

      Panaikinti
    2. O kam hidroizoliacija?
      Iš kur vanduo po namu? O net jei ir būtų, tai ką ta plėvė sprendžia? :)
      Tiesiog yra gandas/įprotis jog reikia kažkokią plėvę dėti, o logiškai niekas to paaiškinti negali :)

      Panaikinti
    3. Plėvelė padeda švariau sudėt putplastį nebent - į tarpus neprilenda smėlio, geriau susiglaudžia. O tolesne nauda tai abejoju ir aš, nors ir dėjau "nes visi deda" :)

      Panaikinti
  11. logiškai labai gerai paaiškina U-wert. plėvelė prie grunto neglaudžiama. tokiu atveju susidarinės dalinis kondensatas. aišku viskas priklauso nuo medžiagų ir storių, bet mano konkrečiu atveju plėvelė tinka tarp betono ir putplasčio. o gruntas turi liestis su puptlasčiu tiesiogiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. va: garo izoliacija o ne hidro ;)
      ir jei tikrai norisi garus izoliuoti tai reikėtų dėti kokią vienkryptę garų plėvę.
      O tiesiog plėvė nieko neduoda, manyčiau.
      Parodyk U-wert, bus aiškiau kas ten vyksta. O kol kas lieku prie savo nuomonės - jokios plėvės dėti nereikia.

      Panaikinti
    2. o kaip plėvelė tarp EPS ir betono? irgi nereikalinga jūsų manymu?

      Panaikinti
    3. žiūrint kur ir kaip. Bet dažniausiai ji nereikalinga.
      Na pats pamąstyk, ar tinka JŪSŲ salygmis

      Panaikinti