2018 m. vasario 8 d., ketvirtadienis

Elektra. Elektros galios didinimas

Apie situaciją su elektra esu užsiminęs kai kuriuose įrašuose, tačiau atskiro įrašo ta tema dar nedariau. Na, o kadangi rudenį pasididinau elektros galią, tai ta proga padarysiu trumpą įrašą.

Tai gi kai nusipirkau sklypą, elektra sklype buvo. Tiesa, ta "elementarioji" kaip aš suprantu - stulpais ateina du laidai ir maksimali galia yra iki 3 kw, 1 - fazis įvadas. Elektra naudotis negalėjau, nes elektros laidai ėjo iki namo, o jame buvęs senas skaitiklis sudaužytas, pavogtas ar pan. Tokiu atveju reikia kviesti elektros tinklus, jie užfiksuoja oficialiai kad skaitiklis pavogtas ir sutvarko kitus formalus. Man nieko ten labai papildomo nereikėjo daryti, nes tas pats ESO darbuotojas sutvarkė visus reikalus ir padarė lauke ant stulpo statybinę dėžutę su 4 rozetėmis (elektros skaitiklį irgi sumontavo ant stulpo). Viskas kainavo apie 100 - 150 eurų (darbas ir medžiagos). Atrodė va taip:

elektra sklype

laikina elektra statyboms

Viso šito pilnai užteko statybos darbams. Tiesa, dar iškarto pasidomėjau kiek kainuotų galios didinimas, tai man ten paskaičiavo tikrai nemažą sumą, kadangi oro linija kurią reiktų keisti eina berods 500 - 600 metrų, tad tą klausimą atidėjau tolimai ateičiai ir galvojau gal kaip nors išsisuksiu su 3 kw (pvz. viryklė su dujomis ir pan). 

Na bet kartais būna ir pasiseka. 2017 metų pradžioje (sausio - vasario mėn.) man paskambino iš ESO elektrikas ir sako kad pagal kažkokį projektą gali pakeisti elektros liniją ir ar aš nieko prieš. Sakau tai aišku keiskit. Dar paklausė ar nėra užtvarų jokių, ar lengvai privažiuoti galima ir pan. Sakau ne viskas ok, važiuokit ir dirbkit jei tik norit. Net nežinau tiksliai kada ten atliko darbus, bet pakeitė sklype stovintį stulpą į naują, laidus naujus nutiesė ir net seną šiferį kuris buvo ne itin gražiai sudėtas prie stulpo perkrovė šalia į gražią krūvą (nes trugdė jiems stulpą pakeisti). 

Na aš apie elektrą išmanau nedaug, bet mano akimis žiūrint tas naujas laidas buvo lyg ir storesnis, tai sugalvojau atnaujinti elektros galios didinimo planus. Užpildžiau prašymą ESO internetu, ir laukiau kol paskaičiuos kiek man kainuos. Ai, o elektros užsisakiau papildomus 9 kw (tai iš viso 12 kw) ir vietoje 1 - fazio įvado kad būtų 3 - fazis. Po maždaug savaitės atėjo atsakymas, jog elektros galios didinimas, naujas skaitiklis, darbai ir visa kita man kainuos 47 eurus. Tai aš tiesiog iškart pervedžiau tą sumą ir po tam tikro laiko man atėjo pranešimas jog darbai baigti. 

Tiesa, galvojau kad po galios didinimo man esama statybinė dėžutė veiks ir toliau. Tačiau pasirodo nėra taip paprasta. Padidinus galią jeigu noriu vėl pasijungti elektrą į statybinę dėžutę, reikia pirma atlikti varžų matavimą kad gauti VEI pažymą. Tam beabejo samdžiau elektriką, kuris perdarė visą dėžutę, kadangi aš dar norėjau ir trifazės rozetės. Po jo darbo statybinė dėžutė atrodė taip:

atnaujinta elektros dėžutė

trifazio rozetė prasiilgina

Elektriko paslaugos kainavo 150 eurų (darbas, medžiagos, varžų matavimai, pažymų pridavimas ir t.t.). Galėjau rasti ir pigiau, bet viską tvarkiau per atstumą, todėl bendravimas email`u buvo privalumas. O darbus manau atliko tvarkingai. 

Sekantis žingsnis bus elektros įvadas į namą. Tačiau reikia sulaukti pavasario. 


3 komentarai:

  1. kodėl "nulis" ir "žemė" sujungti ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sorry, nieko pakomentuoti tuo klausimu negaliu nes elektra ne mano sritis visiskai

      Panaikinti
  2. deja bet taip jau yra, ir realybėje nulis ir žemė būna sujungti tinkluose prie paskirtymo dėžių. todėl įmonės, kurioms reikia atskiro įžeminimo nuo nulio - darosi nuosavus įžemiklius.
    RST/lesto/eso ar kaip ten jie bepasivadintų - naudoja pigiausią kabelį - žemę :)

    AtsakytiPanaikinti