2018 m. balandžio 14 d., šeštadienis

Vandens gręžinys ir nuotėkos

Artėjant naujam darbų sezonui pagaliau šiame blog`e prisivijau esamą situaciją. Naujausias atliktas darbas netikėtai buvo atliktas Vasario mėnesį - tai išgręžtas gręžinys ir įrengtos nuotėkos. Netikėtai tai dėl to, kad trumpų atostogų metu (sausio pabaigoje - vasario pradžioje) pasitaikė gražus oras, beveik be sniego, gana šilta. Tad nusprendžiau pasidomėti ar mano išsirinkti gręžėjai laisvi tomis dienomis ar ne - pasirodo kaip tik turėjo laisvą "langą" darbuose ir apsiimė padaryti darbus man. Darbus atliko UAB "Gręžiniai" - patiko man jie nes viską gavau iš vienų rankų, tiek projektą, tiek gręžinį su pilnu įrengimu, tiek nuotėkas ir net nemokamai pravedė elektros kabelį į namą nuo stulpo.

Iš pradžių atvažiavo vienas iš vadovų, apžiūrėjo viską vietoje, aptarėme darbus, kainas, nuolaidas ir panašiai. Pasakė kad kitą dieną jau atvažiuos gręžti. Na, o dar tą pačia dieną atvažiavo technika iškasti techninę duobę. Proceso nemačiau, nes atvažiavęs prie namo nieko nesutikau, tik radau viduryje pievos duobę:

techninė duobė

mini prūdas 

Kaip matote sniego nėra daug ir viskas tirpo nes buvo atšilimas. Na bet kitą diena kaip tyčia pradėjo snigti. Tačiau darbams tai netrugdė. Vasario 2 dieną ryte atvažiavo 4 mašinos, didžiausia buvo ši:

"fūra" kieme

Na dar viena mašina atvežė puspriekabę žvyro, kita mašina darbininkai atvažiavo ir dar didžiulė mašina - grąžtas:

pasiruošimas gręžimui

Pasirodo darbuotojai tarpusavyje truputį nesusišnekėjo ir techninė duobė buvo iškasta truputį ne ten kur aš norėjau gręžinio, tad vyrams teko valandą su kastuvais kasti tranšėją per "vėsų" molį:

tranšėja baigta per valandą


Gręžimo procesui reikalingas vanduo kurį būną jeigu reikia atsiveža arba mano atveju prisipumpuoja iš prūdo:

pumpuoja vandenį iš prūdo į techninę duobę

tuoj prasidės gręžimas, tereikia pripildyti duobę vandeniu


Pasiruošimas užtruko apie 2 valandas ir šai, grąžtas pasiruošęs:

grąžtas

Pats gręžimo procesas atrodo taip:

gręžimas

Viskas vyksta taip - vanduo iš techninės duobės paduodamas į grąžta ir kas 3 metrai grąžtas stabdomas, prijungiama dar 3 metrai ir taip toliau kol randamas vanduo. Vandens paieška vyksta pagal gruntą. Darbuotojai kas 3 metrus ima kąstuvą grunto kurį išmeta gręžinys ir deda gražiai į krūveles:

mėginiai

Kaip matote foto, galima matyti savo žemės "pjūvį" kas 3 metrus. Ieško kaip supratau šlapio smėlio nes jis signalizuoja vandeningą sluoksnį. Pas mane tokį buvo atradę ~25 m gylyje, jau buvau nudžiugęs, tačiau jis greitai baigėsi ir buvo nemaža rizika kad vandens gali neužtekti, todėl gręžė toliau. Kitas sluoksnis buvo apie 45 m gylyje, visi mėginiai atrodo taip:

įvairus gruntas

Radus išganingąjį sluoksnį, dar kažkiek metrų gręžia, nes būna dalis užgriūna ir panašiai. Bet paskaičiuoja metrus ne kiek išgręžė, o kiek poto suleidžia vamzdžio. Pas mane išgręžė 55 metrus ar daugiau truputį, bet vamzdžio suleido 50 metrus, tai toks ir gręžinio gylis gavosi, 50 metrų. 

Tada prasideda antras etapas, leidžia filtrą ir vamzdžius į išgręžtą gręžinį. Taip atrodo pirmas vamzdis - filtras:
filtras

Na ir kiti vamzdžiai panašūs:
vamzdžiai

O pats procesas toks pat kaip gręžimas:

filtro įleidimas

Vamzdį prikabina prie mašinos, užkelia ir įleidžia į gręžinį, tada užmauna sekantį ir taip toliau kol pasiekia dugną. Toliau seka gręžinio užpylimas smėliu:

užpylimas smėliu

Užpilti reikia kad nebūtų "tarpo" tarp vamzdžio ir grunto ir paviršinis vanduo neužterštų gręžinio bei vamzdis stovėtų stabiliai. Tada įdedamas siurblys:

siurblys

Išsiaiškinama kuriame gylyje vanduo vamzdyje, gerą pusvalandį vanduo siurbiamas lauk kad išsivalytų, paimamas mėginys, viskas sutvarkoma ir vuolia, gręžinys baigtas, po tiek daug darbų lieka tuščias laukas ir mažas vamzdukas:

gręžinys

Gaila kad galėjau dalyvauti tik šioje dalyje. Iš viso buvo 3 darbų etapai. Pirmasis tai aukščiau aprašytas gręžimo etapas. Antras etapas buvo gręžinio pajungimas į namą, siurblio įleidimas, hidroforo pastatymas. O trečias etapas buvo nuotėkos. Iš antro ir trečio etapo daug nuotraukų neturiu. Na bet po poros dienų atvažiavo kita brigada, iškasė tranšėją, įleido siurblį ir name įrengė viską: 

vanduo name

Dabar tereikia įkišti laidą į rozetę ir viskas, atsukus kraną vanduo bėga.  O pats gręžinys lauke atrodo taip:

gręžinys

Na ir paskutnis etapas kai jau yra vanduo, įrengiamos nuotėkos. Išsirinkęs buvau "Švaistė" nuotėkų sistemą, o ir patys gręžėjai labai ja gyrė (nors mano nuomone visos jos geros). Keletas foto iš nuotėkų įrengimo: 

darbai vyksta

namo vamzdynas sujungtas su "švaiste"

foto po keletos dienų, darbai baigti

Nuotėkų etapo įrengimas turėjo būti tikrai idomus, tačiau gaila kad nesudalyvavau ir plačiai apie jį nerašysiu. Išvalytos nuotėkos išbėga į šalia esantį griovį, tad pasisekė kad jis arti, šiek tiek susitaupė pinigų ir įrengimas paprastesnis. Švaistės įrenginys jei pilnu pavadinimu skamba taip:
Biologinis valymo įrenginys BV-GP-08S, 0.8m3 per val. iki 6 vartuotojų.

Idomiausia dalis, finansai. 

Tai gi, visi darbai ir medžiagos kainavo:

gręžinys - 1600 eurų.
gręžinio įranga ir montavimas - 1450
nuotėkų įranga ir montavimas - 2150

VISO: 5200 eurų. 

Biudžetą tam buvau skyręs 5000 eurų (dar prieš metus ar du tiek spėjau kad kainuos), tai beveik sutilpau, 200 eurų "viršus" kai tokia suma nėra didelis. 


9 komentarai:

  1. Gręžinys gavosi gana pigiai
    O Švaistė - brangiau. Lyg brangsta jos.
    Lieti išvalytas nuotėkas į bendrą griovį nelabai gražu, bet iškart užuosi kada tavo NVĮ suges ;)
    O galima NVĮ šalia gręžinio statyti? Gal tik šalia šulinio negalima.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na pati švaistė 1350. Visa kita montavimas ir papildomos medžiagos. Pačiam darant susitaupytų nemažai manau :)

      O kas blogai su išvalytomis nuotėkomis į griovį?

      NVĮ turi būti minimum 15m nuo gręžinio, pas mane atstumas didesnis.

      Panaikinti
    2. Bėda, kad iš NVĮ daug maž išvalytas išteka tik idealiu atveju. Bet didesnės ar mažesnės avarijos visgi atsitinka. Visas musų kvartaliukas net nesitaręs NVĮ statėsi su infiltravimo/kaupimo/nusistovėjimo šuliniais, o tik po jų - išleidimas. Tai ramesnio gyvenimo garantija. Tik +300E.

      Panaikinti
  2. NVĮ apsauginė zona berods 10 metrų. Bet esu matęs stovinčių ir prie pat namų tai nežinau. Atstumai svarbesni nuo kaimynų sklypų manau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš galvoju pats daryti, visus kasimus ir pan. idomu ar pigiau gausis nes įrangą teks nuomuoti, plotas pas mus nemazas tai rankomis neiškasi.. plius tuo paciu ir aplinka norim issilyginti https://www.cramo.lt/lt/category/statybine-technika_aplinkos-tvarkymo-iranga

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai gręžinys nebrangiai atsiėjo, man už 50 metrų prašo beveik 4500 eur... Nors kai vietoj "pakalbintum" gal irgi nusileistų ant žemės :)

    AtsakytiPanaikinti